MACRON TVRDI DA JE POSTIGNUT NAJBOLJI MOGUĆI KOMPROMIS! Tramp: Šteta što je EU toliko stroga prema Britaniji i Brexitu

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozdravio je dogovor o odlaganju Brexita do 31. oktobra i ocijenio da je postignut najbolji mogući kompromis.

“Rok postavljen za 31. oktobar nas štiti” jer je u pitanju “ključni datum, prije uspostavljanja nove Evropske komisije”, rekao je Makron poslije vanrednog samita lidera EU na kojem je odlučeno o novom odlaganju istupanja Velike Britanije iz članstva.

On je rekao da treba “poštovati britanske glasove” koji su za napuštanje Unije, ali i da ne treba “ometati nesmetano funkcionisanje EU”.

Taj stav Francuske podržale su Belgija, Luksemburg, Španija i Malta.

Britanska premijerka i 27 evropskih lidera dogovorili su se da odlože Brexit do 31. oktobra. Mej je poslije samita u Briselu rekla da bi Britanija i dalje mogla napustiti EU 22. maja

Šteta što je EU toliko stroga prema Britaniji i Brexitu

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je jutros žaljenje zbog toga što je Evropska unija (EU) stroga prema Velikoj Britaniji i Brexitu.

“Šteta što je EU toliko stroga prema Velikoj Britaniji i Brexitu”, tvitovao je Tramp poslije usvojenog dogovora na samitu Unije u Briselu.

Američki predsjednik je zatim ocenio da je EU “brutalni trgovinski partner” SAD, navodeći da će se i to promijeniti.

SAD su u utorak zaprijetile uvođenjem novih carina na robu iz EU vrijednu 11,2 milijarde dolara da bi nadoknadile, kako kažu, evropske nefer subvencije za evropskog proizvođača aviona Airbus.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj