OČEKUJE SE VAŽNO SAOPŠTENJE VOJSKE: Nakon vojnog udara formirano privremeno vijeće na čelu sa ministrom odbrane Sudana

Nakon 30 godina na vlasti, sudanski predsjednik Omar al Bašir uklonjen je sa pozicije predsjednika od strane vojske, prenijela je te navode televizija Al Arabija. Ranije danas javljeno je da je izvršen vojni puč u Sudanu.

Demonstranti u Sudanu na protestu u Hartumu zahtevaju ostavku predsednika Omara Bašira

Vojska je formirala privremeno vijeće na čelu sa ministrom odbrane Sudana, prvim potpredsjednikom Ahmedom Avadom Ibn Aufom, pišu mediji.

Važno saopštenje

Oružane snage Sudana saopštile su ranije danas da će uskoro izdati važno saopštenje povodom dešavanja u Kartumu i spekulacija koje su se pojavile u javnosti da je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsjednik te zemlje.

Ta vest uslijedila je nakon višemjesečnih protesta u toj zemlji.

Ispred ministarstva odbrane i na glavnim putevima i mostovima raspoređene su bezbjednosne snage i vojnici, a televizija Al Arabija objavila je da je predsjednik podneo ostavku i da je uhapšeno nekoliko ministara, ali za sada nema zvaničnog obavještenja.

Ispred Ministarstva odbrane okupili su se građani koji uzvikuju “Pao je, pobijedili smo”.

Sudanski list „Sudan Tribune“ izvještava da je u Kartumu održana vanredna sjednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsjednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju „vojni marševi“, a vojska obećava da će uskoro dati „važno saopštenje“.

„Sudanska vojska je odlučila da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamjenike i pomoćnike i da smijeni Vladu“, saopštila je televizija.

Optužen za genocid

Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Posljednja kriza dogodila se u toj zemlji prošlog vikenda kada su građani počeli protest ispred Ministarstva odbrane gdje je i Baširova rezidencija, a u sukobima koji su izbili prije dva dana između demonstranata i vojske ubijeno je 11 osoba.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] OČEKUJE SE VAŽNO SAOPŠTENJE VOJSKE: Nakon vojnog udara formirano privremeno vijeće na čelu sa … […]

Komentiraj