U POSLJEDNJE DVIJE DECENIJE NESTALO NA HILJADE UMJETNINA! Francuzi će obučavati bh. inspektore u borbi protiv ilegalne trgovine

U Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nestalo je na hiljade umjetnina, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazala njihov tačan broj.

Povezana slika

Pomoć bh. nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umjetnina dat će Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaće sudije, tužioce, policijske organe i predstavnike drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umjetnina.

Sporazumom o saradnji u tom pogledu danas su u Banjoj Luci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.

Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudija i tužilaca RS Mila Čolić ukazala je na značaj provedbe tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umjetninama na trećem mjestu, nakon trgovine oružjem i narkoticima.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Ruson (Guillaume Rousson) rekao je da se ta zemlja decenijama bavi temom ilegalne trgovine umjetninama te ukazao na važnost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.

Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi “Ilegalna trgovina umjetninama u BiH”, koji su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, u saradnji s Ambasadom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS i Centrom za kulturu Tuzla.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetnina Dženan Jusufović istakao je da je seminar prilika za razmjenu iskustava institucija na različitim nivoima s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj