VELIKI GUBITAK: U Sarajevu preminuo akademik Tvrtko Kulenović

Danas je u Sarajevu preminuo akademik, profesor i pisac Tvrtko Kulenović.

– Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini porodici akademika prof. em. dr. Tvrtka Kulenovića te ukupnoj književnoj i kulturnoj javnosti izražava najdublje saučešće zbog ovog teškog gubitka za cjelinu književnosti i kulture Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju Preporoda.

Akademik prof. em. dr. Tvrtko Kulenović rođen je u Šapcu 9. aprila 1935. godine. Između ostalog, bio je dugogodišnji profesor i profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prvi predsjednik PEN-centra BiH, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, te redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

U književnosti se javio krajem šezdesetih godina 20. stoljeća i objavio više od 20 knjiga putopisa, pripovijetki, radiodrama te romane “Čovjekova porodica” (1991), “Istorija bolesti” (1994) i “Jesenja violina” (2000), uključujući i knjige iz oblasti književne teorije i teatrologije.

Za svoj rad dobio je više značajnih nagrada, među kojima i Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva (1975.), te je bio kandidiran za Nobelovu nagradu za književnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj