ŽELE OPRAVDATI ULAZAK POLICIJE: Advokatica optužila vladu Ekvadora da laže o ponašanju Assangea

Advokatica uhapšenog osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea optužila je vladu Ekvadora da širi laži o Assangeovom ponašanju tokom boravka u ambasadi te zemlje u Londonu.

Jennifer Robinson je za televiziju Sky News danas kazala da vlasti Ekvadora “nečuvenim optužbama” žele opravdati to što su britanskoj policiji u četvrtak dozvolili da uđe u ambasadu i uhapsi Assangea.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno ranije je ukinuo politički azil Assangeu i tako omogućio britanskoj policiji da ga uhapsi 

Advokatica Robinson je kazala da je Assange imao velike probleme od kako je Moreno 2017. godine izabran za predsjednika Ekvadora.

Australijanac Assange, programer, novinar i aktivista, glavni je urednik i osnivač WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih “zviždača”.

Prilikom njegovog boravka u Švedskoj u oktobru 2010. godine, švedska policija počela je istraživati njegovu umiješanost u slučaj silovanja 

Kada su britanske vlasti Švedskoj odobrile izručenje Assangea, on je 2012. godine našao utočište u ekvadorskoj ambasadi gdje je dobio diplomatski azil.

Assange nije napustio ambasadu od 2012. iz straha da će, ukoliko napusti zgradu, biti uhapšen i izručen SAD-u.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj