SIMBOL PARIZA U PLAMENU! Gori katedrala Notre-Dame u Parizu, srušio se glavni toranj!

Gori čuvena katedrala Notre-Dame u Parizu. Veliki dio 850 godina stare gotičke katedrale i jedne od ikona Pariza je u plamenu. Na terenu su vatrogasci. Buktinja je srušila glavni toranj katedrale, javlja BBC. Srušio se i velik dio krova, javljaju mediji.

Slikovni rezultat za Gori čuvena katedrala Notre Dame u Parizu

Prva dojava o vatri, koja je navodno izbila u jednom od tornjeva, stigla je u 17:50 sati, a odmah nakon toga izvršena je evakuacija. 

Macron stigao na mjesto događaja, tužioci otvorili istragu

Nekoliko vatrogasaca se u jednom momentu popelo blizu krova i pokušavaju sa gornje strane gasiti vatru. Zidovi su potpuno zahvaćeni, a prema izvještajima s mjesta događaja, vrlo je teško staviti požar pod kontrolu. 

Vatrogasci se trude ugasiti vatru na više načina i što je prije moguće, kako ne bi zahvatio još neku od starih historijskih građevina koje se nalaze u blizini.

Pariski Notre Dame gubi se u plamenovima. Cijela nacija je preplavljena emocijama. U mislima sam uz katolike i Francuze. Kao i sve ostale, rastužuje me slika ovakve zgrade u plamenu“, napisao je Emmanuel Macron na svom zvaničnom Twitter profilu. Francuski predsjednik stigao je na mjesto događaja.

Turisti u šoku

Okupljeni građani i turisti su u šoku, jedna od najstarijih građevina Pariza gubi se u plamenovima. Kako prenosi CNN, čini se da je krov u potpunosti izgorio. Požar je visok 20 metara. Postavlja se pitanje da li će zgrada uspjeti izdržati ovaj požar, te da li će opstati.

“Posmatramo kako pred nama gori i propada jedan od najljepših simbola ove nacije. Ovo je grozno za gledati. Boli nas”, napisala je jedna parižanka na svom Twitter profilu uz fotografije požara. Sve je više građana koji se okupljaju oko građevine u plamenu pokušavajući vidjeti šta se dešava, kordoni policije ih spriječavaju da se približe zgradi.

Očevici tvrde da je vatra malo manja nego što je bila prije nekoliko minuta. Još uvijek nije poznato da li je iko bio u katedrali prije požara, te da li je došlo do brze evakuacije kada je požar počeo.

Reakcije svjetskih čelnika

“Notre Dame je simbol vjere mnogim ljudima širom svijeta. Činjenica da se Božija kuća gubi u plamenovima mi slama srce. Naše misli i molitve su uz vatrogasce koji se bore sa vatrom u Parizu”, napisao je potpredsjednik SAD-a Mike Pence na svom Twitter profilu.

Gradonačelnik Londona Mayor Sadiq Khan također se obratio javnosti preko Twittera kazavši kako je prijestolnica Velike Britanije večeras uz Pariz. 

“London je i u bolu i u prijateljstvu uz Pariz”, napisao je Khan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako ju je vijest o požaru veoma rastužila i potresla. Dodala je da su njene misli uz sve Francuze.

Izgradnja ove katedrale započeta je davne 1163. godine, a dovršena 1345. godine. Ovo je najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji, a njena zvona su obnovljena 2013, godine povodom 850 godina od gradnje čuvene katedrale. 

Nova zvona stigla su iz normandijskog grada Villedieu-les-Poeles, dok je za završetak posla bilo potrebno 90 godina.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj