SVAKI DAN ODLAGANJA PROJEKTA KOŠTA 20 MILIONA EURA! „Sjeverni tok 2” optužuje Dansku za sabotažu, još uvijek nisu izdali dozvolu za trasu!

Rukavice su konačno skinute: graditelji „Severnog toka 2”, 1.220 kilometara dugog gasovoda koji treba od Nove godine da udvostruči priliv sibirskog gasa do Njemačke i Evrope, u ponedeljak su optužili Dansku da svjesno sabotira zajednički projekat ruskog „Gasproma” i pet zapadnoevropskih firmi, težak oko 11 milijardi eura.

Neshvatljivo je zašto 16 mjeseci od usvajanja odgovarajućih danskih zakona nema odluke o izdavanju dozvole (za trasu ’Sjevernog toka 2’). Niti zašto još nema odluke (zvaničnog Kopenhagena) o postavljanju cijevi sjeveroistočno od danskog ostrva Bornholm, iako nema niti jedne ekološke studije koja osporava tu rutu. Zahtjev da podnesemo projektnu dokumentacija za treću rutu – pored dvije već detaljno osmišljene i zvanično dostavljene, jedino se može tumačiti kao svjesni pokušaj da se odloži završetak projekta”, navodi se u saopštenju kompanije „Sjeverni tok 2”.

U trci sa političkim pritiscima Zapada i najavljenim rokovima, graditelji „Sjevernog toka 2” su postavili po dnu Baltika oko 1.000 kilometara cijevi novog gasovoda: izgradnja završnih stotinjak kilometara, kroz baltičke vode Danske, u ovom trenutku djeluje neizvjesno.

U takvom procijepu, graditelji „Sjevernog toka 2” ipak su u ponedjeljak predali treći projektni predlog za trasu kroz pomorske vode Danske, koja bi išla južno od ostrva Bornholm, inače tridesetak kilometara duže od ranijih varijanti. Kakve su šanse da se „Sjeverni tok 2” protegne tom trećom trasom, zagonetka je. Naime, ostrvo Bornholm nalazi se u zoni dugogodišnjeg pomorskog spora Kopenhagena i Varšave, koji je brzopotezno izglađen krajem prošle godine, ali tada postignuti sporazum o razgraničenju dvije baltičke države još nije zvanično ratifikovan u Varšavi.

Za SAD gasovod sigurnosna prijetnja

U međuvremenu, američki državni sekretar Majkl Pompeo upozorio je je juče u Teksasu da je „Sjeverni tok 2” prijetnja za bezbjednost ne samo Evropske unije već i SAD. Odlaganje izgradnje „Sjevernog toka 2” je džoker u nastojanju da nateramo Rusiju da pregovara s Ukrajinom oko daljih isporuka gasa, ocijenio je Pompeo.

Takav džoker možda će skupo koštati evropske potrošače gasa. Sa jedne strane, Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je ove sedmice da će „Rusija ostati glavni snabdijevač Evrope gasom do 2040. godine”. Sa druge, graditelji „Sjevernog toka 2” izašli su u ponedeljak prvi put s cijenom koju će Evropljani možda platiti u slučaju odlaganja najavljenog završetka  „Sjevernog toka 2” u decembru 2019.

„Svaki dan odlaganja završetka ’Severnog toka 2’ koštat će evropska domaćinstva i biznis najmanje 20 miliona eura dnevno. Izostanak planiranog dodatnog priliva gasa trasom ’Sjevernog toka 2’ i manjak konkurentnih snabdijevanja podići će cijenu tog energenta širom Evrope”, skrenuli su pažnju predstavnici „Sjevernog toka 2”.

U Briselu se još ne obaziru na ovu kalkulaciju.

EU odobrila novac za ‘norveški koridor’

U ponedeljak, Evropska komisija je Varšavi bespovratno dodijelila 215 miliona evura za početak radova na novom poljsko-danskom gasovodu, koji treba da joj donese oko 10 milijardi kubika gasa godišnje s pomorskih nalazišta Norveške.

Poznatiji kao „norveški koridor” – koji treba da bude završen do 2022. godine – za zvaničnu Varšavu znači „konačni kraj” zavisnosti od sibirskog energenta, ali i novu šansu da Poljska postane gasno raskršće u Evropi. Sličnom statusu, ali uz pomoć „Sjevernog toka 2”, nada se i Njemačka.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj