VLADA HOLANDIJE OPREZNA: Uvođenje viza Albaniji neće podržati EU

Vlada Holandije veoma je oprezno razmotrila zahtjev parlamenta na vraćanje viznog režima Albaniji, ali smatra da ponovno uvođenje viza Albancima neće podržati druge članice Evropske unije.

Ministar spoljnih poslova Holandije Štef Blok rekao je poslanicima da vjeruje da uvođenje viza Albancima neće razmatrati u Briselu, prenosi ATA. Njegovo mišljenje je, naime, da prijedlog holandskog parlamenta neće imati podršku drugih država EU.

Holandska vlada i Evropska komisija smatraju da je ponovno uvođenje viza besmisleno, jer Albanija ispunjava sve kriterijume za bezvizno putovanje.

ATA kao kriterijume koji potvrđuju takav stav navodi da Albanija preduzima korake u borbi protiv korupcije i sprječavanju prekograničnog kriminala, prenosi Tanjug.

Albanski predsjednik Iljir Meta je, povodom odluke holandskog parlamenta za suspenziju bezviznog režima sa Albanijom, izjavio da Tirana treba da uradi sve što je u njenoj moći kako takva odluka ne bi izazvala domino efekat.

„Postupak holandskog parlamenta je bez presedana, jer koliko je meni poznato, do sada se nije dogodilo da postoji takav zahtjev za Zapadni Balkan i naše države. Razumije se, to je alarm i mi treba da pošaljemo snažne poruke o organizovanom kriminalu, koji nije zabrinjavajući samo u Holandiji, već i u drugim državama poput Velike Britanije”, istakao je Meta, prenela je MIA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj