MITING U BEOGRADU! Vučić za poštivanje teritorijalnog integriteta susjednih država, Dodik protiv granice na Drini!

Miting SNS-a u Beogradu pod nazivom “Budućnost Srbije” počeo je nešto poslije 18 sati, a okupio je između 140.000 i 150.000 ljudi.

Vučić je na početku svog govora kazao da je svjestan da više nikada neće govoriti pred tolikim brojem ljudi kao večeras.

“Ma koliko problema imali jedinstvo srpskog korpusa niko ne može da razbije niti da nas razdvoji. Kada se nešto loše dogodi u Beogradu jednako brine onaj u Prijedoru ili onaj u Pljevljima. Poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja u regionu, ali imamo pravo da se nazivamo Srbima, da branimo srpsko ćirilićno pismo”, kazao je Vučić. 

On je kazao da trebaju na pitanju Kosova učiti od predaka.

On je kazao “morat ćemo graditi mnogo bolje odnose sa BiH, izuzevši tu predsjednika Dodika”.

“Sukobima i svađama ništa nećemo moći da dobijemo”, rekao je on, te je dodavši da će Srbija ostati vojno neutralna.

“Želimo napraviti jedinstven srpski bukvar i čitanku za Srbe ma u kojoj državi živjeli. Ne želimo time da bilo koga plašimo. Poklonit ćemo 500 digitalnih učionica RS i da naš narod tamo prati sve moderne svjetske trendove. Hoćemo da nam djeca u Beogradu i u Banjoj Luci budu jednako uspješno kao djeca u zapadnoj Evropi ili Izraelu. Isto tako moj posao kao predsjednik Srbije da čuvamo mir. Želim da nemamo nijedan rat. Kao što smo nekada uspješno ratovali, želimo da vrijedno radimo, da izvozimo”, rekao je Vučić.

Foto: Kurir

On je rekao da je danas dobio važno pismo iz Volkswagena o tome da je “Srbija i dalje u igri”.

“Tražili smo kompromis sa Albancima, molili smo ih. A oni su gledali da na svaki način ponize Srbiju. Kada smo potpisali sporazum u Briselu ispunjavali smo obaveze, a oni nijednu. Formirali su vojski i uveli takse. Samo jedna stvar je skuplja od glave, a to je obraz. Nikada nemojte pokušati da ga Srbiji ukaljate”, kazao je Vučić.

Prije njega je govorio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji nije štedio riječi za opoziciju.

“Đilas, Jeremić, Obradović imaju medije i podršku zapadnih zemalja, imaju sve, samo jedno nemaju, samo im jedno fali, narod. Narod je ovdje. Današnji skup je poruka jedinstva i snage srpskog naroda”, kazao je Dačić.

Prva se na navedenom mitingu obratila premijerka Srbija Ana Brnabić.

“Njima je važno da dođu na vlast. Kako-tako. Jeste li od njih čuli šta je njihov plan za Srbiju? Nismo mi kao oni, nismo mi kao Vuk Jeremić, koji je kao ministar vanjskih poslova pričao kako mu je Kosovo na prvom mjestu, a potom na sastancima u Briselu pričao da je on posvećen tome da Srbija postane punopravni član NATO”, kazala je ona, te je dodala:

Foto: Kurir

“Mi nismo kao Dragan Đilas, koji ima 500 miliona evra posle nekoliko godina na vlasti. Nismo kao blizanci Sergej Trifunović i Boško Obradović, jedan psuje i vrijeđa, a drugi bije. Isti su. Uspjeli su da na svakom skupu nekoga uvrijede”, kaže Brnabić.

Također, na mitingu se obratio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

“Čast je biti ovdje. Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da mađarski ministar bude u kampanji vladajuće stranke. Danas pokazujemo da sve možemo da riješimo ako radimo na tome. Do promjena je došlo zahvaljujući ličnim naporima. Predsjednik Srbije, mađarski premijer i mnogi drugi su doprinijeli tome. Danas možemo da kažemo da su Srbi i Mađari prijatelji. Odnosi između dvije zemlje nikada nisu bili dobri kao danas”, kazao je Szijjarto.

Dodik: RS je država u kojoj žive Srbi, nećemo granicu na Drini

U prvom redu, odmah uz Vučića, stajao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se obratio prisutnima nakon premijerke Srbije Ane Brnabić, ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

-Došao sam ovdje da svima vama isporučim ljubav koju  Srbi u Republici Srpskoj imaju za Srbiju, za njeno rukovodstvo, za njenu snagu. Ljubav koja uvijek jača i uvijek je tu, uz koju ponekad ide zabrinutost za stanje i snagu Srbije. Uvijek smo oni  koji želimo da Srbija bude moćnija, snažnija i jača – rekao je Dodik.

Također, kazao je da RS nije dozvolila da BiH prizna Kosovo.

-I mi pratimo politiku Srbije i mi to kažemo jasno i glasno, kao što kažemo jasno i glasno da nećemo u NATO zato što su i nama u dva navrata bacali bombe, zato što nećemo da granica bude na Drini. Mi smo svoju odluku donijeli i pratit ćemo Srbiju. Ništa normalnije nema od toga da RS u važnim geostrateški prilikama prati Srbiju – rekao je Dodik, te dodao da je RS država u kojoj žive Srbi, a Srbija je zemlja “u koju smo zagledani”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj