REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Ambasada SAD-a traži pojašnjenje, OHR zbunjen inicijativom iz RS-a

Iz Američke ambasade u BiH za Klix.ba su potvrdili da još uvijek čekaju informaciju o namjeni rezervnog sastava policije Republike Srpske, čija je aktivnost već pokrenuta usvajanjem Nacrta izmjena Zakona o policiji tog entiteta.

Nakon pokretanja inicijative za izmjene spomenutog zakona koje će omogućiti formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske, iz Ambasade SAD-a u BiH su kazali da traže dodatne informacije o namjeni rezervnog sastava.

Pitali smo zvaničnike Ambasade da li su konačno dobili dodatne informacije.

“Upoznati smo o činjenici da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila, u prvom čitanju, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”, istakli su za Klix.ba iz Ambasade SAD-a.

Dodaju da će nastaviti poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU.

“Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja”, poručuju iz Ambasade SAD-a.

Međunarodna zajednica do sada nije pokrenula nijedan konkretan potez kada je riječ o potezima vlasti u RS-u, a u međuvremenu je i u FBiH pokrenuta inicijativa da se započnu aktivnosti za, prvo popunjavanje aktivnog sastava policije, a potom i formiranje rezervnog sastava policije po kantonima.

Nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije u RS-u

Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS, te poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) da odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom. 

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit u povodu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, koji je u četvrtak usvojio NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

“Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS”, precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS „da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opšti okvirni sporazum za mir“. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

U međuvremenu, aktuelizirano je pitanje formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji BiH kao odgovora na spomenuti potez NSRS-a, te je u tom kontekstu zazvana vanredna sjednica Komisije Federalnog parlamenta za sigurnost, a radi, eventualne, operacionalizacije te inicijative.  

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj