DŽAFEROVIĆ ČESTITAO USKRS I PESAH: U vrijeme blagdana jača duhovna snaga i opredijeljenost da gradimo zajedničku budućnost

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović, čestitao je katolicima Uskrs, a Jevrejima Pesah, sa željom da svi zajedno gradimo bolji život u BiH na bazi zajedničkih vrijednosti naše tradicije međusobnog uvažavanja.

Duhovna snaga i opredijeljenost da gradimo zajedničku budućnost

U čestitci kardinalu Vinku Puljiću stoji:

Vama lično i svim katolicima u Bosni i Hercegovini, upućujem čestitke povodom velikog blagdana Uskrsa, uz najtoplije želje da ga proslavite u dobrom zdravlju, miru i blagostanju, skupa sa svojim porodicama, te da uskršnju radost podijelite sa svojim prijateljima i komšijama.

Uskrs je blagdan koji slavi pobjedu života nad smrću, božanskog dobra nad zlom i nadu u bolje sutra, a tradicija katolika u Bosni i Hercegovini predstavlja neizostavan dio multikulturalnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Vrijeme blagdana je vrijeme kada jača duhovna snaga i opredijeljenost da gradimo zajedničku budućnost, na temelju najboljih vrijednosti naše tradicije – međusobnog poštovanja i uvažavanja, naveo je Džaferović.

Jevrejska zajednica prisutna stoljećima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao Pesah predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju i Jevrejima

– Vama lično i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini upućujem najtoplije čestite povodom Pesaha, uz želje da ga provedete u dobrom zdravlju, miru i radosti. Ideje slobode i izbavljenja od ropstva koje slavi Pesah trebaju da budu podsticaj svima nama u težnji za mirom i boljim sutra.

Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini stoljećima predstavlja neizostavni dio multikulturnog i multireligijskog identiteta Bosne i Hercegovine, te je dala neizbrisiv pečat kulturno-historijskom naslijeđu naše zemlje.

Vrijeme praznika je vrijeme jačanja duha za buduće napore i kušnje koje trebamo savladavati, u najboljim okvirima naše bosanskohercegovačke tradicije koji promoviraju razumijevanje i međusobno poštovanje u različitostima kao bogatstvu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj