O BOSNI BEZ BOSNE! Festival “Sarajevo na Seni” bez bh. filma

Najavljen kao revija “najboljih balkanskih dokumentaraca o Ljudskim pravima” festival “Sarajevo na Seni”/Sarajevo sur Seine/ je upravo zaključio četvrto izdanje u pariskom kinu “Saint André des Arts”, smještenom u blizini slavne katedrale Notre Dame.

U prvom planu mađarska, ukrajinska i gruzijska ostvarenja

Organiziran od strane francuskog odjela Europskog antirasističkog i antisemitskog pokreta EGAM, pod predsjedništvom Benjamina Abtana, stavio je, ove godine u prvi plan  mađarska, ukrajinska i gruzijska ostvarenja.

Nije izostala već dobro poznata “Srbenka” Nebojše Slijepčevića.

 “Ikea for You” je hrvatsko-švedska koprodukcija Marije Ratković Vidaković priča o Srpkinji iz Hrvatske bliskoj jugoslavenskom identitetu, kojeg počinje ispitivati i analizirati. Pošto je iselila u Švedsku, prinuđena je ostvariti svoj osobni sustav vrijednosti.

Pariski ljubitelji “balkanske sedme umjetnosti” vidjeli su i 87 minutno ostvarenje Senke Domanović “Occupied Cinema” o mladim aktivistima koji su nepravno prisvojili beogradsko kino “Zvezda”. Film je srpsko-hrvatska produkcija.

Piše: Džana Mujadžić

Bez bh. filma?

Vrijedno je istaknuti kako je Sarajevo prisutno jedino iz razloga  jer su odabrani filmovi bili na njegovom programu koji uređuje  Rada Sesić, koja odabira i pariske projekcije. Nastanjena u Nizozemskoj, rodom iz Bjelovara, živjela je u glavnom gradu BiH gdje je završila studij žurnalistike te radila na televiziji i filmu. Od 1993. boravi u Nizozemskoj gdje predaje Indijski film, realizira dokumentarna ostvarenja i piše tekstove o sedmoj umjetnosti.

Ne dovodeći u pitanje stručnost i odabiračke sposobnosti gospodje Sesić, pitamo se zašto se ne mogu upoznati studenti koji su, navodno, slijedili sarajevsku filmsku smotru te ustanovili program, niti dobiti vrijedno objašnjenje zašto nema bh. ostvarenja u sklopu filmske manifestacije nazvane “Sarajevo na Seni”?!

Festival postepeno stavlja u fokus ‘ekstremni islamizam u BiH’

Zanimljivo je kako se, iz izdanja u izdanje, festival fokusira na problem  ekstremnog islamizma u Bosni i Hercegovini, a potom nezahvalan položaj Srba u drugim dijelovima oblasti jugoistočne Europe, dok nijedan pokazani film nije imao za temu druge nacionalizme i ekstremizme.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj