FLORENCE LAZAR IZLAŽE U PARIZU: Memorija Balkana u Muzeju Jeu de Paume

Smješten na čuvenom Trgu Sloge /Place de la Concorde/ u svijetu poznat pariski Muzej Jeu de Paume, predstavlja fotografije, video uratke te  dokumentarna ostvarenja francuske umjetnice Florence Lazar, pod zajedničkim nazivom “Vjeruješ da je Zemlja mrtva?” /Tu crois que la Terre est chose morte?/.

Do 2. lipnja publika može vidjeti autoricin treći dugometražni film “Kamen” /Pierres/ iz 2014. godine, koji je dobio nekoliko vrijednih galskih, ali i planetarnih nagrada. Florence Lazar je maestralno pokazala ponovno pisanje i falsifikovanje historije u Bosni i Hercegovini kič događajima poput Adrićgrada, kao i pokušaje negiranja genocida te vjersku zatucanost.

Piše: Džana Mujadžić

Zahvaljujući obiteljskim sponama koje je vežu sa bivšom domovinom južnih Slavena, cineastica je pratila ratove na svim frontovima prve polovice 90-ih godina, prošlog stoljeća. Pokazala je i najstariji video iz 2000 godine, pod nazivom “Seljaci”/Les Paysans/,iz ciklusa ostvarenja o osobnoj, ali i kolektivnoj odgovornosti zbog regionalnog  konflikta.

Krajem prvog desetljeća trećeg milenija nanovo ostvaruje portrete uvodeći  u stvaralaštvo, na veoma suvremen i inovirajucći način, dokumentarnu fotografiju  Pokazuje seriju slika o političkom  djelovanju oca Mauricea. Sin umjetnika predstavljen je kao model, ali i veza između generacija, kao u videu “Povjeravanja mladog pripadnika”.

U koprodukciji Muzeja  Jeu de Paume, postavljeno je prvi put na izložbenom prostoru od 125 hektara, njezino najskorije umjetničkno djelo koje obnavlja pastoralne teme anketom započetom na Martiniqueu, domovini Aimé Césarea, o ekološkim i sanitarnim poslijedicama upotrebe otrova protiv insekata zvanog ‘klorodekon’, koji  izaziva rak.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj