NE ŽELE RAZGOVARATI O RESTITUCIJI JEVREJSKE IMOVINE! Poljska otkazala posjetu izraelske delegacije, strahuju od primjene zakona ‘447’ koji je potpisao Tramp!

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je otkazalo posjetu izraelske delegacije nakon promjena u njenom sastavu koje sugerišu da izraelski zvaničnici dolaze u Varšavu da razgovaraju o restituciji imovine Jevreja i žrtava holokausta u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine i novim zakonom 447 u SAD-u.

“U vezi sa vijestima u medijima, Ministarstvo demantuje da će 13. maja Varšavu posjetiti delegacija na čelu sa Avijem Koen-Skalijem, generalnim direktorom Ministarstva društvene ravnopravnosti. Zbog izmjene u sastavu izraelske delegacije u posljednjem trenutku, koja je mogla da sugeriše da će se razgovori koncentrisati na pitanja restitucije, poljska strana odlučila je da otkaže posjetu”, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izraelski mediji objavili su pred posjetu da izraelska delegacija ide u Varšavu da raspravi pitanje jevrejske imovine koja je ukradena poljskim Jevrejima tokom holokausta i da ti razgovori imaju veze sa američkim zakonom 447 iz 2017. godine, koji je prošle godine potpisao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Taj zakon obavezuje američku diplomatiju da podnosi godišnje izvještaje šta je koja zemlja uradila u skladu sa Terezinskom deklaracijom da se vrati nasljednicima i jevrejskim organizacijama imovina oteta u Holokaustu ili isplati odšteta.

‘Poljska je žrtva Drugog svjetskog rata’

Poljska odbija da donese poseban zakon o restituciji za Jevreje, pravdajući se da bi to unijelo neprihvatljivi etnički princip, a ovih dana su i lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jarosław Kaczynski i premijer Mateusz Morawiecki javno saopštili da Poljska neće plaćati nikome nikakvu odštetu, jer je Poljska bila prva žrtva Drugog svjetskog rata.

“Glasno ističemo, nećemo dozvoliti da se bilo kakva odšteta isplaćuje bilo kome, jer nama su dužni da isplaćuju odštetu”, kazao je Morawiecki 11. maja na stranačkom skupu u Mlavi, a Kaczynski je takođe na jednom stranačkom mitingu rekao da odštetu treba da plaćaju Poljacima, a nikako Poljaci bilo kome.

Šansa za desnicu

Tema bivše jevrejske imovine u Poljskoj je dosta osjetljivo pitanje tokom kampanje uoči evropskih izbora ovog mjeseca i nacionalnih izbora na jesen.

U Poljskoj je nekada živjelo 3,3 miliona Jevreja, a većinu su ubili nacisti tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu, kada je ta zemlja bila pod Hitlerovom okupacijom.

Njihovu imovinu su mahom pokrali nacisti, a kasnije je nacionalizovana u komunističkom režimu. Pojedine jevrejske organizacije traže restituciju imovine.

Ekstremna poljska desnica je pitanje restitucije jevrejske imovine postavila u središte kampanje pred evropske izbore i u subotu je nekoliko hiljada poljskih nacionalista demonstriralo u maršu od sjedišta poljskog premijera do ambasade Izraela sa transparentima “Ne jevrejskim zahtjevima”, “Poljska nema obaveze”, “447 nema veze sa Poljskom”.

Nacionalisti su najavili da će prikupiti 100.000 potpisa da predlože zakon kojim bi se Poljska izuzela iz američkih zakona 447.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj