ZAŠTO JE POMPEO OTKAZAO POSJETU MOSKVI? Prvo ide u Brisel, a onda u Soči!

Američki državni sekretar Mike Pompeo stiže u nenajavljenu posjetu Bruxellesu u ponedjeljak kako bi razmotrio “hitna pitanja” uključujući Iran, izvijestili su mediji kasno u nedjelju, pozivajući se na dužnosnika američkog State Departmenta.

Pompeo je stoga otkazao svoju posjetu Moskvi u ponedjeljak, izvijestili su mediji, dodajući da sastanak Pompea u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim ruskim kolegom Sergeyem Lavrovim u ruskom crnomorskom gradu Sočiju neće biti odgođen, prenosi Xinhua.

Razgovori u Rusiji tiču se pitanja kontrole naoružanja i “čitavog niza globalnih izazova”, uključujući pitanja Ukrajine, Venezuele, Irana, Sirije i Demokratske Narodne Republike Koreje, izjavio je visoki dužnosnik državne uprave na brifingu 10. maja.

Današnjim dolaskom u Bruxelles Pompeo po treći put naglo mijenja svoju planiranu posjetu. Prošle sedmice Pompeo je nenajavljeno putovao u Irak otkazujući posjetu Njemačkoj. Potom je otkazao planirano putovanje na Grenland zbog eskalacije napetosti s Iranom te se iz Evrope hitno vratio u Washington.

“Rekli su nam tokom noći da planira promijeniti svoje  planove putovanja i zaustaviti se u Bruxellesu. Očekuje se da će sletjeti kasno jutros”, rekla je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

“Cijeli dan ćemo biti ovdje s užurbanom agendom Vijeća za vanjske poslove, tako da ćemo tokom dana vidjeti kako  dogovoriti sastanak, on je (Pompeo) uvijek dobrodošao, ali nije preciziran termin”, dodala je  Mogherini.

Čelnici EU  sastaju se u ponedjeljak kako bi razriješile načine za održavanje nuklearnog sporazuma s Iranom i vjerojatno će razgovarati s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u trenutku povećanja napetosti između Washingtona i Teherana, prenosi AP.

Današnji sastanak ministara vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke i šefa vanjske politike EU Federice Mogherini dolazi u trenutku kada se Evropljani bore kako bi Iran zadržao linije financijske ponude i  kako bi nadoknadio uticaj američkih sankcija na uništenu ekonomiju Islamske Republike.

“U Evropi se slažemo da je ovaj sporazum neophodan za našu sigurnost. Niko ne želi da Iran dobije atomsku bombu, a to je do sada postignuto “, izjavio je novinarima u Bruxellesu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Mogherini je rekla kako će se razgovori usredotočiti na to “kako nastaviti pružati najbolju podršku punoj provedbi nuklearnog sporazuma”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj