DODIK U BEČU SA AUSTRIJSKIM VICEKANCELAROM! Strache: Vojna neutralnost spriječit će konflikte

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beču s austrijskim vicekancelarom i predsjednikom Slobodarske partije Heinz-Christianom Stracheom.

Na sastanku je bilo govora o proširenja EU-a, sigurnosnoj situaciji u BiH, pitanju migracija, te bilateralnim odnosima, odnosno saradnji u oblasti ekonomije i kulture. Na konferenciji za novinare, Dodik je kazao da Austrija podržava vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine, a koju, inače, zagovara entitet Republika Srpska. Dodao je i da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka 12. maja sljedeće godine obući uniformu VRS-a.

Austrijske vlasti imaju puno razumijevanje za stav da BiH treba ostati vojno neutralna, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Beču, nakon sastanka sa vicekancelarom Austrije.

“Austrija je članica EU-a, ali nije članica NATO-a. Meni je bilo važno da objasnimo razloge što BiH treba da ostane vojno neutralna – da se ne priključuje ni istoku ni zapadu”, pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD).

Vicekancelar Austrije Strache istakao je kako su razmatrali pitanje vojne neutralnosti, koju, kako je kazao, potpuno podržava: “Mi Austrijanci imamo potpuno razumijevanje za to i to je veoma značajno za sprečavanje konflikata u budućnosti”.

Upitan da komentira reakcije nakon njegove izjave da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka 12. maja sljedeće godine obući uniformu VRS-a, Dodik smatra da tu nema ništa sporno. To je, kazao je, već dogovoreno u vojnim strukturama BiH, da se mogu kao dio historijskog prikaza koristiti obilježja iz prošlosti.

“Ima važnijih pitanja o kojima treba razgovarati, a da li će se 12. maja obući uniforme Vojske RS-a – ja kažem da se hoće obući”, poručio je Dodik

Bilo je govora i o integraciji BiH u EU, koju Austrija podržava.

“Što se tiče pridruživanja BiH Uniji, Austrija podržava njen put, kao i priključenje cijelog prostora jugoistočne Evrope” kazao je Strache.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o ekonomskoj saradnji dvije zemalje, između kojih nema otvorenih pitanja, a nezaobilazna tema bila je i sigurnost. Dodik je obavijestio Strache a da se u BiH vraćaju oni koji su bili u redovima ISIL-a te da je to problem kojim treba da se pozabave. Kad je riječ o migracijama, Dodik je naveo da se u BiH formira nova trasa za dolazak migranata, a prema nekim procjenama, riječ je o 50 hiljada, za čije prihvatanje BiH nema logistiku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj