LAVROV I POMPEO OČI U OČI: Evo o čemu su razgovarali šefovi diplomatija Rusije i SAD-a?

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas kada je primio svog američkog kolegu Majka Pompea u Sočiju da je vrijeme da Rusija i SAD formiraju “odgovornije” odnose da bi se izašlo iz sadašnje situacije.

LAVROV I POMPEO OČI U OČI: Evo o čemu su razgovarali šefovi diplomatija Rusije i Amerike

“Vrijeme je da počnemo da gradimo novi model kako Rusija i SAD vide jedni druge. Mi smo spremni za to”, rekao je Lavrov na početku razgovora sa američkim državnim sekretarom, prenosi Frans pres.

Pompeo je iznio uvjeravanja da je američki predsjednik Donald Tramp “riješen da poboljša” vrlo napete odnose između SAD-a i Rusije.

“Danas sam ovdje jer je predsjednik Tramp riješen da poboljša ove odnose”, rekao je Pompeo na početku razgovora sa Lavrovom u Sočiju, koji je prenosila televizija.

Pompeo je rekao da obje zemlje žele da zaštite svoje interese ali da postoje oblasti za uzajamno korisnu saradnju, uključujući i borbu protiv terorizma. 

Američki šef diplomatije je rekao da poboljšani odnosi, narušeni ruskim pripajanjem Krima 2014, navodnim ruskim miješanjem u američke izbore 2016. i američkim sankcijama protiv Rusije, mogu biti dobri ne samo za njihove dvije zemlje nego i za čitav svijet, prenosi agencija AP.

Lavrov je rekao da se nada da će razgovor sa Pompeom doprinijeti da se uklone “sumnje i predrasude sa obje strane” i da će pomoći da se resetuju narušene veze između dvije zemlje.

Lavrov je na početku sastanka dodao da nategnuti odnosi između Rusije i SAD škode ne samo bezbjednosti dve zemlje već zabrinjavaju cijelu međunarodnu zajednicu.

On je rekao da je Moskva spremna da radi sa Vašingtonom na nizu pitanja uključujući u borbu protiv terorizma i regionalnim sukobima.

“Vrijeme je da počne da se gradi novi konstruktivan okvir” kako SAD i Rusija vide jedna drugu, rekao je Lavrov.

Kako navodi Frans pres razgovori između Lavrova i Pompea su razgovori na najvišem nivou između Rusa i Amerikanaca od samita u Helsinkiju u julu prošle godine kada su se sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD-a Donald Tramp.

Pompeo ;će danas u Sočiju poslije razgovora sa Lavrovim razgovarati sa i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o nizu tema od kojih je na vrhu liste kontrola naoružanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj