MALI I VELIKI TRAMP! Američki predsjednik s Orbanom u Bijeloj kući o ‘globalnom antiimigracijskom savezu’ i namjeri Mađarske da kupi rakete srednjeg dometa od SAD-a

Predsjednik SAD-a Donald Tramp primio je danas mađarskog desničarskog premijera Viktora Orbana u Bijeloj kući.

U.S. President Donald Trump greets Hungary's Prime Minister Viktor Orban in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., May 13, 2019. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY

Američki predsjednik Donald Tramp pozdravio je u ponedjeljak djelovanje mađarskog premijera Viktora Orbana kojeg je primio u Bijeloj kući mađarskog konzervativnog čelnika pohvalivši njegove napore u borbi protiv ilegalne imigracije.

“Dobro ste obavili posao i zajamčili sigurnost vaše zemlje”, rekao je američki predsjednik na početku susreta u Ovalnom uredu.

“To je tvrd, ali čovjek kojeg poštuju” svuda u Europi, dodao je. Orban je poznat po svojim euroskeptičnim stajalištima i kritici “liberalnih” demokracija

Tramp je dodao da je Viktor Orban “očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno” i zatim se usredotočio na njihovo zajedničko stajalište, borbu protiv ilegalne imigracije.

“Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije, mnogi to misle”, jamčio mu je Tramp i dodao da su “strašni” problemi s kojima je Europa suočena nastali zbog drugačijih izbora od onoga mađarskog šefa vlade, u aluziji na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je otvorila granice migrantima 2015.

Ovaj susret s američkim predsjednikom koji često kritizira Europsku uniju, prilika je za Orbana manje od dva tjedna prije europskih izbora na kojima se očekuje proboj suverenista i populista. U rujnu je Orban istaknuo da je Donald Tramp, nakon govora protiv globalizacije na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, “ikona” suverenističkog pokreta.

Rakete i antiimigracijski savez

Kako navodi agencija AP, to je još jedan primjer da predsjednik SAD-a pokazuje da ne preza da se susreće sa stranim vođama koje zapad ne prima s toplinom. Američka agencija ukazuje da su Tramp i Orban prihvatili tvrd antiimigracioni stav.

Orban je izrazio nadu da on i Tramp mogu tim stavom da dovedu do formiranja globalnog saveza.

Mađarski minstar vanjskih poslova rekao je u nedjelju za državni radio da se formira antiimigracioni savez i da su Mađarska i SAD među šačicom zemalja koje su se prošle godine suprotstavile sporazumu Ujedinjenih nacija o migracijama.

Orban i Tramp treba također danas da razgovaraju o mađarskom planu da kupi rakete srednjeg dometa od SAD-a.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj