NOVE DEMONSTRACIJE U TIRANI: Demonstranti bacali Molotovljeve koktele na policiju, Ambasada SAD-a i parlamentarci EU-a pozvali albansku opoziciju da se suzdrži od nasilja

Prosvjednici su u ponedjeljak navečer na antivladinim prosvjedima u Tirani bacali Molotovljeve koktele i petarde na policiju koja je stajala ispred zgrade Vlade, a sve se događalo samo nekoliko sati nakon što su dužnosnici SAD-a i Europske unije zatražili od obje strane suzdržanost.

Tisuće prosvjednika stajale su na jakoj kiši dok su se iznad njih nadvijali gusti oblaci bijelog dima od baklji, prenosi AP, dodajući da policija do sada nije uzvratila.

Tijekom prosvjeda proteklog vikenda pristaše oporbe sukobile su se sa policijom, koja je odgovorila suzavcem, prenosi Tanjug. 

Ozlijeđeno je nekoliko osoba na obje strane, a zbog nereda je privedeno pedeset osoba.

Uoči prosvjeda u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo kako će oporba pokušati ponoviti “nasilna djela”.

Socijalistički premijer Edi Rama osudio je nasilno ponašanje prosvjednika riječima: “Albanija je oštećena”.

Pozivi na suzdržanost

Veleposlanstvo SAD-a u Tirani i parlamentarci Europske unije pozvali su u ponedjeljak albansku oporbu da se suzdrži od nasilja u svojim antivladinim prosvjedima.

Američko veleposlanstvo je pozvalo oporbene lidere da osude nasilje i osiguraju da svi budući javni prosvjedi prođu u miru.

“Nasilni prosvjedi škode demokratskim reformskim naporima Albanije i njezinim izgledima za napredak na putu prema EU-u”, stoji u priopćenju veleposlanstva SAD-a.

Europski parlamentarci su također pozvali Albance da se suzdrže od svakog oblika nasilja, prenosi AP.

I Organizacja za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najoštrije je u ponedjeljak osudila nasilje na prosvjedima u Tirani tijekom vikenda, kao i prijetnje i pokušaje zastrašivanja upućene šefu misije OESS-a u Albaniji i toj organizaciji.

“Nasilje i zastrašivanje dužnosnika međunarodnih organizacija je neprihvatljivo”, stoji u priopćenju predsjedavajućeg OESS-a i glavnog tajnika te organizacije.

Čelnici OESS-a su također pozvali pripadnike snaga sigurnosti da pokažu suzdržanost i zahvalili albanskim vlastima na tome što su brzo zaštitile rezidenciju šefa misije OESS-a.

Ističe se da neredi nisu zamjena za demokratsko političko angažiranje, već da oni ukidaju šansu za dijalog.

Optužbe za korupciju i krađu glasova

“Pozivamo sve političke lidere i građane Albanije da pokažu suzdržanost, da prosvjeduju mirno i djeluju suzdržano. OESS će nastaviti podržavati demokratski proces u Albaniji”, navodi se u priopćenju.

OESS upozorava da bi produžavanje krize neminovno omelo unutarnje i vanjske strateške prioritete Albanije, dodajući kako je vrijeme da se razvija platforma za dijalog koja bi uključila sve relevantne aktere.

Oporbena Demokratska stranka optužila je Vladu da pokušava izazvati “konfrontaciju, sukobe i strah među građanima”.

Oporba održava prosvjede od sredine veljače, optužujući vladine dužnosnike za korupciju i krađu glasova na parlamentarnim izborima prije dvije godine.

Oni zahtijevaju prijelaznu vladu i prijevremene izbore.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj