RAZGOVORI U BRISELU! Ministri spoljnih poslova EU produžili mandat misiji u Ukrajini i povećali budžet

Ministri spoljnih poslova EU su na sastanku u Briselu produžili mandat Savjetodavnoj misiji u Ukrajini (EUAM) do 31. maja 2021. godine, saopšteno je iz evropske diplomatske službe (EEAS).

U saopštenju se navodi da je odobren i budžet od 54 miliona eura u narednih dvije godine što je povećanje veće od 25 odsto zbog jačanja aktivnosti misije, uključujući i formiranje druge mobilne jedinice koja će biti raspoređena na istok i jugoistok Ukrajine. U saopštenju se napominje da je cilj misije EUAM da se podrži Ukrajina u razvoju održivih, pouzdanih i efikasnih bezbjednosnih službi koje će jačati vladavinu zakona.

Šefovi diplomatija su na jučerašnjem sastanku razgovarali i o situaciji u Libiji nakon čega su usvojili i saopštenje u kojem se navodi da napad snaga Libijske narodne armije (LNA) komandanta Halife Haftara na Tripoli i kasnija eskalacija sukoba predstavlja prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost i ugrožava stabilnost te sjevernoafičke države. EU je potvrdila svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i nacionalnom jedinstvu Libije.

Šefovi diplomatija pozvali su sve strane da odmah počnu sa sprovođenjem dogovora o prekidu vatre i da uz saradnju sa UN-a osiguraju pun i sveobuhvatan prekid neprijateljstava. EU je podsjetila da ne može biti vojnog rješenja krize u Libiji i zatražila je od svih strana da se ponovo uključe u politički dijalog pod okriljem UN-a i da rade na sveobuhvatnom političkom rješenju krize.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj