ČEKA SE TRAMPOV POTPIS: Huawei će uskoro biti zabranjen u SAD-u?

Očekuje se da predsjednik SAD-a Donald Tramp ove sedmice potpiše izvršnu naredbu kojom se američkim firmama zabranjuje da koriste telekomunikacionu opremu od kompanija koje predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost, čime se otvara put zabrani poslovanja s kineskim „Huaweijem”, javlja Rojters.

Naredba, u kojoj će biti navedene konkretne zemlje ili kompanije, razmatra se više od godinu dana, ali je u više navrata odlagana, rekla su britanskoj agenciji tri američka zvaničnika upoznata s tim planom, uz molbu da ne budu imenovana. Dodali su da bi potpisivanje moglo ponovo da bude odloženo.

Izvršna naredba bi se pozvala na Međunarodni zakon o vanrednim ekonomskim ovlaštenjima (IEEPA), koji predsedniku daje punomoć da donosi regulativu u sferi privrede u slučaju prijetnje po nacionalnu bezbjednost. Naredba bi trebalo da bude dostavljena Ministarstvu privrede, koje u saradnji sa drugim vladinim agencijama treba da napravi plan za njeno sprovođenje, naveli su izvori.

Ukoliko bude potpisan, ovaj dokument će doći u vrlo delikatnom vremenu u odnosima između Kine i Sjedinjenih Država, dvije najveće svjetske ekonomije koje vode trgovinski rat podizanjem carina na uzajamni uvoz robe.

Vašington smatra da bi opremu koju proizvodi „Huawei”, treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, mogla da koristi kineska država za špijunažu.

Kineska komapanija je u više navrata odbacila takve tvrdnje. Rojters dodaje da ni iz „Huaweija”, a ni iz Bijele kuće niti američkog Ministarstva privrede nisu odgovorili na njihov zahtjev za komentarom o potencijalnoj izvršnoj naredbi

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj