GLOBAL CIR U CANNESU! Otvoreno 72. izdanje prestižnog međunarodnog filmskog festivala: ‘Zombiji’ i elegantne oprave dominirali crvenim tepihom!

Sedamdeset i drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu je otvoreno uz prisustvo brojnih zvijezda i elegentnih oprava koje najavljuju  zanimljiva i vrijedna filmska  ostvarenja. Fantastika se vraća sa mnogo buke, zombiji su se uspeli slavnim stubama Palace Festivala, dok se John Carpenter vozio u kočiji.

Fantazija je zasjenila  otvorenje, najprije zahvaljujući voditelju ceremonije, glumcu i komičaru Edouardu Baeru.

Pedro Almodovar sa pravom iščekuje svoju Palmu, koju godinama  nastoji ponijeti u Madrid. Stallone još uvijek pokazuje svoju građu i rezultate neumornog vjezbanja, a Pitt i Di Caprio izigravaju ‘dandyje’, uprkos godinama.

Piše: Džana Mujadžić

Quentin Tarantino je zvanični predstavnik Hollywooda, a francuska delegacija miriše na nostalgiju, jer ce skoro 85-godišnji Delon, veoma kriticiziran od strane društvenih mreža, dobiti počasnu Palmu za cjelokupnu karijeru. Glumcu prijete i americke feministkinje.

 Isabelle Huppert, galska zvijezda mađarskih korijena, govori samo engleski, a nitko ne zna zašto.

Mnogi nisu zadovoljni jer Netflix ove godine nije pozvan, pa je Francuska optuzena za kočenje napretka.

U žiriju koji se stalno grli i ljubi, prednjače Enki Bilal i predsjednik Inarritu sto bez prestanka pridržavaju zenski dio društva koji se sprema na povlačenje i tajanstvenost.

Večeras se otvara i program “Petnaestorica reditelja” sa galskim filmom “Jadnici” Ladja Ly,  čija su tema “policijske nepravilnosti u kompliciranom i naslinom pariskom predgrađu Saint Denis. Očito vrijeme je za uozbiljenje!

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj