RASTE NAPETOST OKO IRANA: Njemačka obustavila vojnu obuku u Iraku, SAD povlači osoblje iz Bagdada, kuvajtska vojska u pripravnosti

Zbog naraslih napetosti i mogućeg vojnog sukoba između SAD i Irana, Njemačka i Nizozemska obustavile su aktivnosti svojih vojnika u Iraku koji uključuju i obuku tamošnje vojske, javlja RT.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane kazao je kako postoje naznake rizika od napada iza kojeg bi stajao Iran, ali je napomenuo da to ne znači trajnu obustavu programa obuke iračke vojske. Njemački mediji pišu kako je tamošnje ministarstvo obrane tu odluku donijelo u koordinaciji sa saveznicima koji se u toj regiji bore protiv DAIŠ-a.

Washington povlači osoblje iz Bagdada

Prethodno je i Washington donio odluku o hitnoj evakuaciji američkog osoblja iz veleposlanstva u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, izuzev onog potrebnog “za hitne slučajeve”. State Department je potvrdio da je ta odluka donesena zbog naraslih tenzija u odnosima s Iranom.

Istodobno, iz Kuvajta stiže vijest da je tamošnja vojska podigla stanje pripravnosti na najvišu razinu te da prati tazvoj situacije između SAD-a i Irana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj