STIGAO ODGOVOR IZ AMBASADE SAD-a: Ružica Jukić kritizirala sastanak sudija i tužilaca u američkoj ambasadi

Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), osvrnula se danas na sastanak koji je prije pet dana održan u Ambasadi SAD sa sudijama Goranom Nezirovićem, Brankom Perićem i glavnim tužiocem Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislavom Ljubićem.

Ona je novinarima kazala kako osuđuje ovaj potez Ambasade SAD i da to za nju predstavlja miješanje u rad bh. pravosuđa.

– Neshvatljivo je da bilo koja ambasada poziva nekoga ko je član VSTV-a da razgovara o Zakonu o VSTV-u. S obzirom na to da i mi sami imamo Prijedlog zakona o VSTV-u, a Goran Nezirović je član Vijeća, smatram da nam je makar trebao referirati o čemu su razgovarali u Američkoj ambasadi, šta su oni tražili… Zamislite da sada Ruska ambasada poziva nekoga ko je član VSTV-a, ili turska ili bilo koja druga, i da razgovaraju o Zakonu o VSTV-u. Ovdje nije bitno je li neko uložio u pravosuđe ili nije. Bilo koja ambasada nema se pravo miješati u izbor nosilaca pravosudnih funkcija niti nametati svoja mišljenja – kaže Jukić.

Ocijenila je da je za sastanak saznala iz medija te da sudija Nezirović nije htio reći ostalim članovima Vijeća o čemu se konkretno razgovaralo.

– Ako su dobronamjerni, onda trebaju doći u Vijeće i razgovarati sa svima nama jer mi smo kolektivno tijelo, a ne samo se sastajati s pojedinim članovima VSTV-a i pozivati ih kod sebe. Ja znam da to nije odluka američkog ambasadora Nelsona, jer on je tek došao u našu zemlju i još nije najbolje upućen u sve što se dešava, to rade službenici ambasade. Međutim, ako ne dozvoljavamo političarima da se miješaju u rad pravosuđa, onda to ne može raditi nijedna ambasada. To je moja poruka – zaključila je Ružica Jukić.

Reakcija Ambasade SAD-a

– Naša poruka na Twitteru govori sama za sebe. Američki ambasador Erik Nelson (Eric) i Brok Birman (Brock Bierman), pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, susreli su se s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH. Razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTV-u da bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u BiH – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj