NJEMAČKI MEDIJI O TENZIJAMA NA BLISKOM ISTOKU: Konflikt SAD i Irana opasno podsjeća na stanje pred napad na Irak 2003. godine…

Prijetnje, ratni brodovi, spremni bombarderi – njemačka štampa piše kako konflikt SAD i Irana opasno podsjeća na stanje pred napad na Irak 2003. godine, a evropske sile su nemoćne da utiču na Donalda Trampa.

Njemačka i Velika Britanija upozorile su Sjedinjene Američke Države da se uzdrže od eskalacija u konfliktu sa Iranom koje bi mogla da se završi ratnim sukobom. To je prenio njemački šef diplomatije Hajko Mas (Heiko Mass) nakon sastanka sa američkim kolegom Majkom Pompeom (Mike) u Briselu. Pompeo je pak pozvao Evropljane da podrže oštri američki kurs prema Iranu.

– Bit će veliki problem ako se nešto dogodi. Nećete biti sretni ljudi – poručio je američki predsjednik Donald Tramp Teheranu.

Sjedinjene Američke Države su još prije godinu dana jednostrano napustile takozvani „atomski sporazum“ sa Iranom dok ostale potpisnice – Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija – žele da spasi taj sporazum.

Prema međunarodnim posmatračima, Iran nijednom nije narušio odredbe sporazuma čiji je cilj da se zemlja odrekne razvoja nuklearnog oružja, a da zauzvrat popuste međunarodne sankcije. Ipak, na udaru američkih sankcija je Iran nedavno najavio da će možda i sam otkazati „dijelove“ sporazuma i početi da obogaćuje uranijum ukoliko druga strana ne ukine sankcije u naftnom i bankarskom sektoru.

Sabotaža tankera

Konfuznu situaciju pooštrili su izvještaji o navodnoj sabotaži tankera brodova u Omanskom zalivu, prenosi njemački internet-portal Spiegel. Ujedinjeni Emirati su saopćili da se radi o „neprijateljskoj državnoj akciji“ protiv četiri broda koji su oštećeni. Okolnosti incidenta u vodama koje dijele Iran, Emirati i Oman su i dalje misteriozne, piše DW. 

Pompeo je u Briselu ukazao i da američka vojska u regionu drži nosač brodova i bombardere zbog bojazni od iranskog napada.

Iranski predsjednik Hasan Rohani (Rouhani) postavio je uslove za razgovore sa Donaldom Trampom – da se SAD vrate u okrilje sporazuma i ukinu sve sankcije. Sa druge strane, Tramp i njegovi saradnici već više od godinu dana ponavljaju da je sporazum sa Iranom iz 2015. loš i da se mora pregovarati iznova pod strožijim uslovima.

Sporazum imao slabosti, ali je bio dobro rješenje

Jedno je jasno: i SAD i EU žele da spriječe da Iran postane atomska sila, prenose njemački mediji.

Sporazum sa iranskim režimom koji su prve otkazale SAD je možda imao neke slabosti, ali je u najmanju ruku duže vrijeme služio smirivanju napete situacije. 

List “Rheinische Post” piše da „američki preduslovi za dodatne pregovore o atomskom sporazumu zvuče više kao zahtjev za totalnom kapitulacijom režima u Teheranu. Izgleda nezamislivo da vjerske vođe u Iranu popuste. Teško je povjerovati da će američki predsjednik Donald Tramp, koji je svojim biračima obećavao povlačenje SAD iz konfliktnih zona, zapravo isprovocirati rat. Ipak bi na kraju moglo da ide ka tome – a mi Evropljani nećemo to moći da spriječimo. Gorka istina je da nas nijedan igrač u ovom opasnom pokeru ne uzima za ozbiljno.“

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj