(VIDEO) SJEĆATE SE HITA ‘AMENO’? Otkrivamo šta znače stihovi pjesme

Era, odnosno +eRa+ (Enminential Rythmn of the Ancestors), projekat je francuskog kompozitora Erika Levija i Gaja Proteroua.

Njihov prvi album koji se zove “Era” objavljen je 1997. godine i doživio je svjetski uspjeh, najviše potpomognut singlom “Ameno“, rađenim u saradnji sa Engleskim kamernim horom.

Prodat je u šest miliona primjeraka i tako je ušao u historiju kao francuski album koji je najviše izvožen u inostranstvo. Koliko je ova pjesma potpomogla uspjeh projekta govori i činjenica da je ukupno do sad +eRa+ prodala 12 miliona primjeraka – dakle, sav njihov rad u posljednjih 20 godina vrijedio je koliko taj prvi neponovljivi album.

Keltski duh u kojem je sniman spot, prelijepe dame koje se bore protiv vitezova, braneći premladog kraljevića, jaka svjetlost i duboka tama… Kompletna bajka potpomognuta je horskim pjevanjem i mističnom muzikom.

Sam tekst pjesme podsjeća na latinske napjeve, međutim – vjerodostojno značenje je nemoguće otkriti. Proterou je “Ameno” pisao na pseudo-latinskom, na jeziku koji samo zvuči kao latinski, a zapravo riječi koje su njime ispisane nemaju apsolutno nikakvo značenje.

Ipak, fanovi Ere godinama su istraživali sve moguće opcije i uspjeli su da sastave tekst koji bi mogao da bude prijevod ovog slavnog hita, na osnovu toga što neke riječi pjesme podsjećaju na izraze u latinskog.

Prenosimo vam taj prijevod, podsećajući vas da ne postoji zvanična potvrda da pjesma zaista “ide” tako.

Vodi me unutra, upij me, vodi me,

Otkrij me, krijući, uzmi me

Otkrij nepoznate znake, otkrij ih

Reci mi, reci da je otkriven ratni duh mučenika

Imitiraj nepoznate znake

Otkrij tišinu, otkrij, uzmi me

Otkrij vojnika, vodi me, otkrij, uzmi me.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj