TRAMP I BOLTON SE NE SLAŽU OKO IRANA? Dok njegovi jastrebovi provociraju konflikt, predsjednik bi da izbjegne novi američki oružani sukob na Bliskom istoku!

Šef Bijele kuće je protiv rata sa Teheranom i frustriran saradnicima za koje vjeruje da žele da uvuku SAD u novi  bliskoistočni sukob, javljaju američki mediji.

Donald Tramp smatra da njegovi spoljnopolitički zvaničnici preuveličavaju iranske prijetnje da bi isprovocirali upotrebu oružja iako znaju da predsjednik hoće da Ameriku povuče iz skupih ratova u inostranstvu.

Tramp zagovara diplomatsko rješenje, a saradnici rat?

Kako piše „Vašington post” pozivajući se na izvore u administraciji, šef administracije zagovara diplomatsko rješenje i hoće direktne pregovore sa liderima u Teheranu, a spreman je da upotrijebi silu samo ako iranska vlada naredi napad na američke vojnike ili civile.

Isti izvori tvrde da je Tramp ljut na funkcionere koji oličavaju antiiransku politiku poput savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona i državnog sekretara Majka Pompea jer kuju ratne planove bez odobrenja vrhovnog komandanta, piše Politika.

Bolton i Pompeo zagovaraju smjenu režima ajatolaha, a savjetnik za nacionalnu bezbjednost je preuzeo i konkretne korake naredivši Pentagonu da osmisli vojno rješenje za problem sa islamskom republikom.

New York Times o slanju vojnika

Prema saznanjima „Njujork tajmsa”, Pentagon je predvidio raspoređivanje 120.000 vojnika na Bliskom istoku u slučaju zaoštravanja odnosa sa vladom Hasana Rohanija. Kako bi to značilo opsežnu operaciju nalik invaziji na Bagdad i slanje gotovo identičnog broja pripadnika Pentagona kao i 2003, iranski plan je u velikoj mjeri podsjetio na pripremu za irački rat.

I samog Trampa su Boltonove i Pompeove izjave asocirale na smjenu Sadamovog režima, kojoj se sadašnji predsjednik oštro protivio u izbornoj kampanji, obećavši biračima da će SAD držati dalje od intervencija.

Mada je kritikovao islamsku republiku i prema njoj primijenio politiku maksimalnog pritiska (povlačenje iz nuklearnog sporazuma, pooštravanje embarga, stavljanje iranske revolucionarne garde na listu terorističkih organizacija), šef Bijele kuće smatra da sa Rohanijem može potpisati novi sporazum o nuklearnom programu. I dok je Tramp pritiskao zalivsku republiku u nadi da će sa njom postići bolji sporazum, Bolton i Pompeo su se pripremali za rat.

Prema pisanju američkih medija, ministarstvo odbrane je sastavilo plan na Boltonov zahtjev, ali ne zagovara rat, već samo slanje više trupa u oružja na Bliski istok. Pentagon zasad vjeruje da je to dovoljno da odvrati Iran od nepromišljenih akcija poput napada na američke državljane ili diplomatska predstavništva.

Pojedini zvaničnici veruju da se vlada u Teheranu odvažila da se više uključi u rat u Siriji i Jemenu i u dešavanja u Iraku pošto je Tramp prošle godine naredio povlačenje američkih trupa iz Sirije i istakao da namjerava da isto uradi i u Afganistanu. Da bi odgovorila Iran i njegove saveznike od većih ambicija u regionu, vašingtonska administracija je prošle nedfelje saopštila da šalje nosač aviona i bombardere u Persijski zaliv, a Bolton je izjavio da će SAD odgovoriti nemilosrdno na svaki napad.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj