NOVA RADNA MJESTA: Austrijski investitori otvorili novu fabriku u Živinicama

U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama ove sedmice otvorena je nova fabrika austrijske firme Elsta Mosdorfer koja je pored postojećih 80 radnih mjesta, otvorila još 70 za lokalno stanovništvo. Firma širi kapacitete i asortimanje i dalje što će za sobom otvarati i nova radna mjesta. Iz lokalne zajednice kažu da su uradili maksimum da privuke strane investitore, što im polazi za rukom.

Austrijanci otvorili novu fabriku u Živinicama

Među novouposlenim radnicima u fabrici je i 23-godišnji Amir Islamović, koji radi za presom. Kaže posao mu nije težak.

“Potrebno je da stavite komad u presu, kada izađe, drugi. Obrežemo, isturpijamo, stavimo pečat. Stavimo da se hladi u škrip i to je to”, priča Islamović.

Na ovaj način proizvode se kućišta za električnu eneregiju. Više od 90 posto proizvoda izvozi se van Bosne i Hercegovine. U novu fabriku uloženo je blizu deset miliona maraka.

“Trenutno upošljavamo više od 150 ljudi. U budućnosti imamo planove da proširimo broj uposlenika, asortiman naših proizvoda i da što više tehnologije koju imamo u EU premjestimo u BiH”, kaže Edin Gaštan, Direktor Elsta Mosdorfer Živinice.

Dolaskom stranih investitora obezbjeđuju se nova tehnološka i organizaciona znanja, otvara se mogućnost povećanja izvoza, a sve to uz domaću radnu snagu, u ovom slučaju mlade ljude.

“Ja sam poslovođa na odjelu prese. Radim godinu na tom mjestu. Vršimo kontrolu i pripremu proizvodnje u ujedno proizvodimo elemente od poliestera”, kaže Muhamed Isabegović, uposlenik Elsta Mosdorfer Živinice.

“Zadovoljan sam ovdje. Posao kao posao. Ko hoće da nauči, nije teško. Uglavnom nije teško”, dodaje Emir Suljić, uposlenik Elsta Mosdorfer Živinice.

Reformom javne uprave, uređivanjem poslovnih zona, skraćivanjem roka izdavanja dozvola za obrt i drugim olakšicama, Općina Živinice pokazala je da je spremna za inostrane investicije koje će zadržati stanovništvo.

“Ovo je veoma značajan privredni iskorak, privredni projekat, ne samo za našu lokalnu zajednicu već i za privredu TK. U Živinice je u protekle godine uloženo negdje oko 50 miliona ovakvih vrsta investicija i zaposleno oko hiljadu ljudi. Mi ćemo nastaviti praviti repoziciju opštine Živinice koja će biti usmjerena direktno prema privredi i zapošljavanju ljudi”,ističe Samir Kamenjaković, načelnik Opštine Živinice.

“Mi smo na ovom primjeru u Žvinicama, pokazali da smo na tom evropskom putu, da pomognemo da investitori što prije dođu i što prije završe posao do prvog radnog dana”, poručuje Nermin Džindić, ministar industrije, eneregije, rudasrtva i industrije FBiH.

I dok mlađa populacija u BiH uglavnom pakuje kofere i odlazi, ovi mladi ljudi u Živinicama šansu za posao ne planiraju tražiti negdje drugo.

“Nisam, nisam razmišljao da idem. Ne razmišljam o tome. Lijepo je i ovdje”, tvrdi Islamović.

Razvoj privrede ključ je razvoja lokalne zajednice, a najbolji pokazatelj da ova opština napreduju je svako novo otvoreno radno mjesto.

Ova fabrika peta je velika investicija na području opštine. Međutim, bit će ih još. Ova ista firma u narednom periodu će otvoriti još jednu fabriku i zaposliti značaj broj ljudi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj