‘SALVINIJEVA ALIJANSA’: U Milanu danas održan skup nacionalističkih partija iz cijele Evrope

U Milanu je danas održan skup nacionalističkih partija iz cijele Evrope sa koga je poručeno kako će preoblikovati kontinet nakon izbora za Evropski parlament naredne sedmice.

Hiljade pristalica stranke Liga, čiji je lider zamenik italijanskog premijera Matea Salvini (Matteo), ispunile su centralni trg u Milanu kako bi vidjele desničarske i antimigrantske lidere iz 11 zemalja EU koji su ujedinili snage u borbi za vraćanja briselskih ovlaštenja.

– Ovdje nema ekstremista, rasista ili fašista. Ovdje se nije okupila krajnja desnica, već politika zdravog razuma. Ekstremisti su oni koji vladaju Evropom posljednjih 20 godina – rekao je Salvini.

Salvini je uvjeren da će njegova novoformirana alijansa osvojiti rekordan broj mjesta na izborima, koji će biti održani od 23. do 26. maja. Na skup u Milanu došli su i predstavnici francuskog Nacionalnog skupa (RN), nemačke Alternative za Njemačku i holandske Slobodarske partije. Šef RN-a Marin Le Pen rekla da je Evropu potrebno zaštititi od nekontroliranih migracija koje su donijele milione izbjeglica i tražilaca azila na kontinent od 2014. godine: “Mi ne želimo migracije koje su potopile naše zemlje i ugrozile naše stanovnike”.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, Salvinijeva alijansa predstavljaće četvrti najveći blok u parlamentu EU, ali je Lepenova rekla da bi se i veliki broj drugih partija mogao pridružiti, uključujući stranku Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj