DEFINISANA VEĆINA U PREDSTAVNIČKOM DOMU PARLAMENTA FEDERACIJE BiH: Činit će je 66 od 98 federalnih zastupnika!

Potpisivanjem sporazuma između SDA, DF-a i SBB-a osigurana je parlamentarna većina u entitetu Federacija BiH, a koju će pored ovih stranaka činiti još HDZ BiH.

Nova većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi imati 66 od 98 federalnih zastupnika. Riječ je o 27 zastupnika SDA, 16 zastupnika HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u HNS-u, devet zastupnika DF-a i jedan zastupnik GS-a, osam zastupnika SBB-a, tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka i dva zastupnika HDZ-a 1990. 

To znači da će u opoziciji ostati samo 32 zastupnika i to zastupnici iz reda SDP-a, Naše stranke, jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka, PDA, A-SDA, Naroda i pravde i Laburističke stranke. 

Najkasnije početkom juna trebao bi biti smijenjen i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić iz SDP-a.

Podsjećanja radi, Karajbić je na čelo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izabran odmah nakon konstituisanja federalnog organa zakonodavne vlasti i to u vrijeme dok se pričalo o formiranju vlasti bez SDA. Za njegov izbor glasali su i zastupnici DF-a i SBB-a, a koji odnedavno čine većinu sa SDA i HDZ-om BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj