DRAMA U RUSKOM LISTU ‘KOMERSANT’: Urednik i 10 novinara podnijeli ostavke zbog otpuštanja dvojice kolega koji su napisali članak o Putinovim bliskim saradnicima

Urednik i deset novinara ruskog dnevnog lista “Komersant” saopštili su da podnose ostavke zbog otpuštanja dvojice kolega zbog članka o mogućim promjenama na pozicijama među bliskim saradnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ostavke koje su, između ostalih, podnijeli svi novinari lista iz političke redakcije ukazale su na tenzije među zaposlenim u izdavaštu i novinarstvu u zemlji u kojoj država strogo nadzire medije.

Novinari Ivan Safronov i Maksim Ivanov izjavili su ranije da su bili prinuđeni da podnesu ostavke, nakon što je izdavačka kuća lista “Komersant” čiji je vlasnik biznismen i milijarder Ališer Usmanov objavila 17. aprila članak o tome da bi u narednih nekoliko mjeseci šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Naruškin mogao zameniti Valentinu Matvijenko na funkciji predsjednika Savjeta Ruske Federacije.

Rojters ističe da nije poznato šta je izazvalo spor u vezi sa objavljenim člankom. Portparoli Matvijenkove i Naruškina odbacili su navode iz članka kao “glasine”. Sporni članak i dalje je dostupan na internet stranici “Komersanta”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj