MLADI U POTRAZI ZA RJEŠENJIMA: Zapaženo učešće AM SDA Novo Sarajevo na Konferenciji mladih lidera u Živinicama

Protekle je subote (18.5.2019.) u Plavoj sali BKC-a Živinice održana Konferencija mladih lidera. Jedinstveni događaj okupio je mlade političke lidere iz nekoliko bosanskohercegovačkih stranaka koji kroz politički dijalog i razmjenu mišljenja, žele promovisati suživot i pozitivne vrijednosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Asocijacije mladih SDA Novo Sarajevo.

Učešće na konferenciji uzeli su mladi iz svih regija i oba entiteta BiH te različitih političkih opcija, diskutujući o izazovima sa kojima se susreću u vrijeme jačanja nacionalizma.

Gosti uvodničari su bili:

  • Edita Velić, Predsjedavajuća Skupštine Bosansko Podrinjskog kantona. (DF)
  • Antonija Banožić, zastupnica u Gradskom vijeću Široki Brijeg. (HRS)
  • Željko Vukša-Fejzić, Izvršni odbor Asocijacije mladih SDA Novo Sarajevo
  • Boris Luketa, Istočno Sarajevo. (SDS)
  • Emin Malkic, Kantonalni odbor DF Tuzlanskog kantona

Gosti konferencije su bili i prof. Zlatan Begić (Zastupnik u PS BiH ispred DF-a), Mahir Mesalić (Zastupnik u Skupštini TK ispred DF-a), prof. Boris Krešić (Zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH) te Džanić Rizah.

Mladi politički lideri su u svojim izlaganjima, pored nacionalizma, poseban akcenat stavili na generalizaciju, nezavisnost medija kao i manjak prostora koji mladi dobijaju za vlastiti angažman.

Predstavnik SDA Željko Vukša-Fejzić istakao je u svom izlaganju da je uzrok današnjih političkih problema među mladima „opća diskriminacija čak i demonizacija među političkim subjektima koja prije svega djeluje rušilački prema želji i volji mladog čovjeka da doprinese političkoj klimi unutar Bosne i Hercegovine“.

Istakao je i opredjeljenost Stranke demokratske akcije za rješavanjem ovog problema kao i jasnu opredjeljenost u borbi protiv negativnog etiketiranja sa kojim se ova stranka u posljednje vrijeme suočava:

„SDA nije fašistička i nacionalistička stranka kako ju pojedini pokušavaju prikazati, već je stranka koja okuplja sve one čija je želja očuvanje jedinstvene Bosne i Hercegovine, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovjest. Vjerujem da će se, kako je to predsjednik Izetbegović i najavio, nakon  podmlađivanja Predsjedništva stranke te uvođenja kvota žena, mladih, Srba i Hrvata koji trebaju biti članovi Glavnog odbora, zaustaviti negativna retorika koja je sada usmjerena prema SDA“, stoji u saopćenju Izvršnog odbora AM SDA Novo Sarajevo.

(Global CIR)

Komentiraj