POSJETA JAPANU, PA TURNEJA PO EVROPI! Tramp će posjetiti Veliku Britaniju i Francusku, a možda i Irsku

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u petak kreće u posjetu Japanu, a zatim slijede putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, a možda i Irsku.

Tramp će u petak otpočeti četvorodnevnu državnu posjetu Japanu, čime će postati prvi svjetski lider koji će se sastati s novim carem. On planira da održi zajedničku konferenciju za novinare sa premijerom Šinzo Abeom i predstavi trofej na turniru u sumo hrvanju, javio je AP.

Pet dana nakon što se vrati kući, Tramp odlazi u posetu Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će provesti vrijeme sa kraljevskom porodicom i obilježiti 75. godišnjicu iskrcavanja u Normandiji (Dan D) ceremonijama u Portsmutu, Engleskoj i Normandiji.

Očekivalo se da će otići u Irsku, gdje posjeduje golf teren, ali to je dovedeno u pitanje zbog zabrinutosti premijera Lea Varadkara povodom sastanka sa predsjednikom SAD na njegovoj imovini, a ne na neutralnijoj teritoriji, tvrde irski mediji. Zamjenik premijera Sajmon Kovenej izjavio je da su izvještaji “potpuno pretjerivanje” i rekao je irskoj televiziji RTE da se detalji posjete još uvijek dogovaraju.

Krajem juna Tramp će po drugi put doći u Japan. Sastanci sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom planirani su na marginama samita Grupe 20 u Osaki, nakon čega će uslijediti konsultacije u Seulu s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom o stanju nuklearnih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Krajem augusta Tramp dolazi u Francusku na samit Grupe sedam u primorskom gradu Bijaricu na obali Francuske Baskije, javlja agencija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj