PRESTIGLA FINSKU I ŠVEDSKU! Španija je evropska zemlja sa najviše žena u parlamentu

Španija je danas postala evropska zemlja s najviše poslanica u nacionalnom parlamentu, pošto je na konstitutivnoj sjednici u Madridu potvrđeno njih 164, u parlamentu koji ima 350 mjesta.To znači da je u španskom parlamentu 46,85 posto žena.

Time je španski parlament prestigao švedski i finski, prenijela je Hina navodeći podatke Evropskog instituta za polnu jednakost. U Švedskoj su 162 žene u parlamentu sa 349 mjesta, što predstavlja 46,4 posto, a sličan procenat ima i Finska. Španija nikada nije imala tako visok procenat poslanica.

I predsjednica parlamenta je žena, ona je izabrana danas i to je Meričel Batet iz vladajuće Španske socijalističke radničke stranke (PSOE). Uoči njenog izbora, u vođenju sjednice je, prema pravilu, uz najstarijeg člana učestovao je i najmlađi, 23-godišnja Marta Rosikie iz Katalonske republikanske ljevice (ERC).

U Španiji je poslije gotovo četiri decenije u parlament ušla jedna stranka okvalifikovana kao krajnja desnica. Stranka Vox, koja sebe smatra desnicom, dosad nije imala poslanike, a na izborima održanima 28. aprila osvojila je 24 mjesta, od kojih devet pripada ženama.

Ovi izbori potvrdili su da je u Španiji nestalo tradicionalno dvostranačje koje je dominiralo od uvođenja demokratije 1978. godine. Od tada su se na vlasti mijenjale lijevi centar PSOE i desni centar Narodna stranka (PP).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj