SUSTAV GNJEČI POLANSKOG! Supruga Romana Polanskog protiv Tarantina, koji je ekranizovao tragičnu sudbinu bivše žene slavnog poljskog reditelja, bez da ga je konsultovao!

Festival u Cannesu je završen, ali ljutnja i bijes Emmanuelle Seigner, lijepe galske glumice i supruge Romana Polanskog ne prolaze.

Tragična priča

Zanosna plavuša, danas 52-godišnjakinja, koja je za vrijeme ratova u jugoistočnoj Europi pomagala izbjeglice i upućivala pomoć u Sarajevo i Vukovar, trenutno ne može razumjeti  niti prihvatiti okolnost da je čuveni Tarantino, svojim zadnjim, devetim ostvarenjem, obradio tragični period života njezinog genijalnog supruga – ubojstvo njegove prve supruge Sharon Tate.

 Posebno otežavajuća okolnost je što slavni Poljak, koji sa 86 godina priprema novi filmski projekt, nije ni konsultiran, niti je svom mlađem kolegi dao odobrenje za adaptaciju.

Piše: Džana Mujadžić

Tarantino se pravda kako je htio izraziti osobnost predivne Tate i njezine glumačke sposobnosti. Komentirao je, kako bi da nije bilo producentskog veta konsultovao Polanskog.

Različiti načini mišljenja

Polanski joj je namjeravao povjeriti glavnu ulogu u kultnom filmu “Rosemary’s Baby”, međutim Sharon Tate je divljački ubijena od strane bande Charlesa Mansona u osmom mjesecu trudnoće.

-Kako se može upotrijebiti tragedija i “izgaziti” čovjek, bez njegovog znanja? Govorim o sustavu, koji gnječi Romana. Nisam protiv filma, ali ističem da ih zanima ostvariti djelo o mom mužu i tragicnoj priči koju je prozivio, a sa druge stranje od njega napraviti “pariu”- naglasila je Emmanuele Seigner.

Americki cineast nije objasnio kako ne može razumjeti iz kojeg razloga bi morao biti konsultiran slavni Poljak, čiji je film ‘The Pianist” nagrađen Oscarom, 2003 godine.

Što se tiče Polanskog,reditelj ne zeli putovati u ‘Novi svijet’, otkako je 1977. godine, pobjegao iz SAD-a, zbog prijetnje tužbe za navodno silovanje 13-godišnjakinje pod dejstvom droge i alkohola. U valu pokreta  Me Too, cineast je isključen iz Akademije Oscara, u isto vrijeme kad i Bill Crosby, optužen za seksualno napastvovanje.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj