SAUDIJSKI MINISTAR: Rješenje krize je da se Katar vrati na ‘pravi put’

Saudijski ministar vanjskih poslova Ibrahim al-Assaf izjavio je u petak da je rješenje krize u Zaljevu moguće jedino ako se Doha vrati na “pravi put”, što govori da Kraljevina nije promijenila stav u vezi s blokadom Katara.

Assaf je tu izjavu izrekao tokom trodnevnog hitnog samita koji je ugostila Saudijska Arabija, na kojem učestvuje i katarski premijer Abdullah bin Nasser Al Thani.

Prisustvo Abdullaha u Meki predstavlja prvu posjetu jednog visokog katarskog zvaničnika Saudijskoj Arabiji otkad je ta zemlja, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, u junu 2017. nametnula Kataru blokadu, optužujući ga za “podršku terorizmu”, što Doha kategorički negira.

“Katar je učestvovao i na prethodnim samitima, tako da ovo nije ništa novo”, rekao je Assaf, upitan za prisustvo zvaničnika iz Dohe.

“Saudijski, kao i stav ostalih zemalja, jest da tražimo rješenje za probleme i krizu između tih država i Katara. Rješenje je moguće ako se Katar vrati na pravi put”, dodao je on.

U jednom od rijetkih takvih gestova Abdullah se u Meki rukovao s kraljem Salmanom, nakon ohrabrenja od kuvajtskog emira Sabaha al-Ahmada al-Sabaha.

Dogodilo se i kratko rukovanje katarskog premijera i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana iako nije jasno jesu li izmijenili ijednu riječ.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj