AMERIČKI MINISTAR ENERGETIKE U LJUBLJANI! Europa bi se energetski trebala osloniti na SAD!

Američki ministar za energetiku Rick Perry u srijedu je prilikom boravka u Ljubljani poručio Europi da se energetski osloni na SAD, a slovenskoj vladi da se osloni na američku nuklearnu tehnologiju ukoliko se u budućnosti odluči za gradnju drugog bloka nuklearke Krško.

“Američka tehnologija je najbolja tehnologija, a Westinghouse proizvodi najbolje reaktore na svijetu”, kazao je u razgovoru s novinarima prilikom boravka u Ljubljani izaslanik predsjednika Trumpa na summitu Inicijative triju mora na kojemu sudjeluje i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Europska komisija i američko ministarstvo za energetiku idućeg mjeseca u Bruxellesu organiziraju euro-američku konferenciju na temu malih modularnih nuklearnih reaktora, a na taj je skup Perry pozvao i slovenskog predsjednika i premijera, s kojima je imao odvojene sastanke, prenose slovenski mediji.

U razgovoru sa slovenskim medijima tijekom posjeta Sloveniji, Perry je kazao da Slovenija “potencijalno” može biti izuzetno dobro malo tržište za tehnologiju malih nuklearnih reaktora.

Takvi reaktori po njegovim riječima predstavljaju budućnost razvoja nuklearne energije, a njihova je prednost sigurnost, niski troškovi gradnje i ekološka prihvatljivost.

Širenje korištenja nuklearne energije Perry je opisao kao jedini način da se trajno i održivo dođe do zajedničkog cilja, poboljšanja stanja klime i smanjenja ispusta stakleničkih plinova koje generiraju ugljične energetske tehnologije.

“Mislim da svi težimo istom cilju, a to je poboljšanje klime, a ključna stvar da se do toga dođe je nuklearna energija bez ikakvih ispuštanja ugljika”, kazao je Perry, prenijeli su slovenski mediji njegove naglaske iz obraćanja novinarima.
Perry je u Ljubljani na poslovnom forumu koji prati summit Inicijative triju mora nastupio na panelu o energetici i poslao snažnu poruku Europi o korištenju američkih tehnologija i izvora energije, kako bi smanjila energetsku ovisnost o Rusiji, te istaknuo da nastupa u ime američkog predsjednika.

Podrška gradnji LNG terminala

Kazao je da je SAD ove godine u Europu izvezao izuzetno velike količine plina i da će se isporuke idućih godina samo povećavati, a podržao je i gradnju LNG terminala za tekući plin u državama u pojasu Baltik-Jadran-Crno more.

Perry je na panelu o europskoj energetskoj budućnosti kritizirao i njemački projekt Sjevernog toka 2, te istaknuo da energetska sloboda i neovisnost “nemaju cijenu”, te da će SAD i dalje voditi u energetskim tehnologijama i proizvodnji na koje se Europa može osloniti.

“Sigurnu i suverenu Europu zamišljano samo kao Europu s diverzificiranim izvorima energije, kao Europu kojoj ne prijeti političko i energetsko ucjenjivanje s Istoka”, kazao je Perry.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj