DESNI POPULISTI U PADU! Pobjeda lijeve opozicije na parlamentarnim izborima u Danskoj

Opozicioni blok u Danskoj koji predvode Socijaldemokrate osvojio je većinu mandata na jučerašnjim parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa.

Rezultati koje je objavila televizija De-Er ukazuju da su Socijaldemokrate, koje su zauzele čvršći stav prema imigraciji, na dobrom putu da se vrate na vlast poslije četiri godine.

Ta stranka lijevog centra koju predvodi Mete Frederiksen dobila je 25,3 odsto glasova i sa drugim lijevim partijama imaće 90 od 179 mjesta u parlamentu.

Ako se objavljeni rezultati pokažu tačnim, stranke desnog centra imat će 75 mandata, a preostala četiri mesta pripast će poslanicima sa Farskih ostrva i Grenlanda, dvije danske poluautonomne teritorije.

Za razliku od drugih evropskih zemalja, u Danskoj nije došlo do jačanja krajnje desnih populista. Danska narodna stranka osvojila je 9,8 odsto glasova, dok je na prethodnim izborima 2015. godine imala 21,1 odsto.

Socijaldemokrate su navodile da žele same da formiraju vladu na čijem čelu bi bila Fredriksen (41) koja bi u tom slučaju postala najmlađa osoba na mjestu premijera u danskoj historiji. Ta stranka je navela da će po pitanju imigracije tražiti podršku od desnih stranaka, a od lijevih za socijalna pitanja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj