ZA┼áTITNI ZNAK BARCELONE! Nakon 137 godina ‘Sagrada Familia’ dobila gra─Ĺevinsku dozvolu

Bazilika Svete obitelji (Sagrada Familia), za┼ítitni znak Barcelone koju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudi, dobila je u petak gra─Ĺevinsku dozvolu po┼íto je 137 godina bila ilegalno gradili┼íte.

Nakon 137 godina Sagrada Familia dobila gra├ä┬Ĺevinsku dozvolu

Gradska uprava drugog po veli─Źini ┼ípanjolskog grada odobrila je izdavanje dozvole gra─Ĺevinskoj tvrtki koja izvodi radove na bazilici. Dozvolu ─çe platiti 4,6 milijuna eura.

Voditeljica urbanisti─Źkog odjela u gradskoj upravi Janet Sanz izrazila je zadovoljstvo zbog toga ┼íto je “rije┼íena povijesna nepravilnost u gradu: da se znamenitost kao ┼íto je Sagrada Familia (…) gradi ilegalno”. Dozvola vrijedi do 2026., kada se trebaju zavr┼íiti radovi po─Źeti 1882.

Gaudi je zahtjev za izdavanje gra─Ĺevinske dozvole podnio gradskoj skup┼ítini Sant Martija, sela koje je poslije postalo ─Źetvrt Barcelone i nikada nije dobio odgovor.

Bazilika Svete obitelji koju je 2017. posjetilo 4,5 milijuna turista, najposje─çenija je znamenitost Barcelone koja je 2005. uvr┼ítena na UNESCO-ov popis svjetske ba┼ítine. Gra─Ĺevinski radovi koji se financiraju isklju─Źivo darovima vjernika i prodajom ulaznica turistima, trebaju se zavr┼íiti 2026., sto godina nakon arhitektove smrti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj