Hrvatska obećala pomoć u stvaranju Vojske Kosova

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov poručio je, za posjeta Prištini, da će Hrvatska i dalje doprinositi miru i sigurnosti na Kosovu te pružati stručna znanja i iskustva Ministarstvu obrane i Kosovskim sigurnosnim snagama na putu u članstvo u regionalnim inicijativama.

Slikovni rezultat za Hrvatska obećala pomoć u stvaranju Vojske Kosova

Ministarstvo obrane Hrvatske objavilo je da Šundov s izaslanstvom boravi u trodnevnom službenom posjetu NATO operaciji potpore miru na Kosovu – KFOR i hrvatskim vojnicima u toj misiji, te Ministarstvu obrane Kosova i Kosovskim sigurnosnim snagama.

Prema prištinskoj Kohi, Šundov je izjavio da “Hrvatska trenutno doprinosi svojim sudjelovanjem u snagama KFOR-a na Kosovu i misiji podrške na transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga”.

Vlada Kosova je objavila da su bilateralni odnosi Kosova i Hrvatske “aktivni i prijateljski”, a kadeti Kosovskih sigurnosnih snaga educiraju u Hrvatskoj vojsci, dok je određeni broj na tečajevima obuke za obranu.

Haradinajev zahvalio Šundovu

“Cilj suradnje je nastavak zajedničkih vježbi, posjeta i dijaloga između institucija dvije države, kao i razmjena informacija o regionalnim sigurnosnim pitanjima”, navodi se u priopćenju.

Osim s ministrom obrane Kosova Rrustemom Berishom i zapovjednikom Kosovskih sigurnosnih snaga Rrahmanom Ramom, Šundov je razgovarao i s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem.

Šundovu je Haradinaj zahvalio na posvećenosti Hrvatske da podrži i doprinese institucionalnoj izgradnji vojnih i sigurnosnih struktura na Kosovu te obećao još veću opredijeljenost Kosova na unaprjeđenju te suradnje.

Prethodno se, prvog dana posjeta, Šundov sastao sa zapovjednikom KFOR-a, italijanskim generalom Lorenzom D’Addariom, te pripadnicima hrvatske komponente u sastavu te misije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj