NAKON HITNE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA! Džaferović: Dodik je odbio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu BiH; Dodik: Odbio sam raspoređivanje vojske i Frontex-a!

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je na današnjoj sjednici Predsjedništva predložio da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu Bosnu i Hercegovinu i da nije korektno što Milorad Dodik to nije prihvatio.

Poručio je također da uvođenje vojske duž granice ne bi bilo protuzakonito.Džaferović je također poručio kako zakonski ne bi bio problem da se u zaštitu granica uključe i druge državne agencije, uključujući i vojsku, i da je potrebno da se tehnički osposobi Granična policija BiH. 

“Nisam za to da se u BiH postavljaju bilo kakve tehničke zapreke. To je put da se zaštitimo od ilegalnih migranata. Migranti trebaju biti raspoređeni u cijeloj BiH”, kazao je Dodik.

Dodao je kako BiH putem nadležnih institucija mora zaštititi svoju granicu od ilegalnih ulazaka migranata. 

“Teret migrantske krize se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da se teret podijeli na dva ili tri kantona”, kazao je on.

Naveo je kako je predložio zaključak da se donese takva odluka i da se lakše podnese migrantska kriza. 

“Dodik je to odbio”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Dodik je predložio jedan zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura koordiniraju aktivnosti u zaštiti granica BiH. 

“Ja sam bio suzdržan zbog određenih formulacija”, istakao je Džaferović.

Poručio je kako se Predsjedništvo BiH i sve druge bh. institucije moraju urgentno i odgovorno baviti pitanjem migrantske krize.

“Mislim da je Komšić poudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može upotrebljavati oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu”, zaključio je Šefik Džaferović.

 Dodik: Nisam pristao na angažovanje vojske, niti uvođenje Frontexa zbog migranata

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon današnje sjednice održane u Sarajevu, zajedno s druga dva člana, da nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.”Ostali smo bez bilo kakve odluke.

Zahtjev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išli su da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći donijeti. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam prije godinu tražio takvu mjeru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim”, rekao je Dodik. 

Poručio je da, kao član Predsjedništva BiH iz RS-a, ne može prihvatiti da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

“Nisam prihvatio ni uvođenje Frontexa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH. Preglasan sam u pogledu Frontexa. Procedura govori da se te tačke mogu vratiti u redovnu proceduru. Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa”, istakao je on.

Napominje kako je, također, bila inicijativa da se od Vijeća ministara traži da pokuša nešto uraditi. 

“Imamo potpuno sterilno Vijeće ministara koje nije uradilo ništa u procesu problema”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nije podržao ni zaključak da se centri za smještaj migranata rasporede na prostoru cijele BiH. 

“RS ima svoj stav o tome i nije ga mijenjala. RS ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu. Predsjedništvo preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordiniran plan. Džaferović je bio uzdržan. Ako me pitate kad će biti sljedeće sjednica – ne znam”, zaključio je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj