PORODICA MEMIĆ POZIVA NA PROTESTE! Seferovićima će se ponovo suditi za smrt Dženana Memića, Vrhovni sud naredio novo vještačenje, advokat tvrdi da tako zataškavaju ubistvo!

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je da će se Ljubi i Bekriji Seferoviću ponovo suditi za smrt Dženana Memića. Iz Vrhovnog suda FBiH rekli su nam da je ukinuta prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za stradanje Dženana Memića.

Predmet je vraćen na ponovno suđenje, a Vrhovni sud FBiH donio je ovu odluku rješavajući žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu. 

“Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženog Ljube Seferovića i optuženog Bekrije Seferovića kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, rekli su nam iz Vrhovnog suda FBiH.

Kako kažu, prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

“Vrhovni sud FBiH je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom suđenju naredi obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenom dokazima, a koje će biti povjereno timu vještaka iz te oblasti ili fakultetu za saobraćaj, te izvede i druge dokaze za koje nađe da je potrebno, pa će nakon tako provedenog postupka i na osnovu tako izvedenih dokaza donijeti na zakonu zasnovanu presudu”, kazali su za Klix.ba iz Vrhovnog suda FBiH.

Inače, Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Seferoviće za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao, a poslije preminuo Dženan Memić. Na izricanju presude je kazano da se Seferovići oslobađaju svih optužbi te da Tužilaštvo KS nije dokazalo krivicu.

Muris Memić, otac stradalog Dženana, nakon te presude rekao je kako slijedi nova istraga te da je ovo “dokaz da je Tužilaštvo KS sve vrijeme vodilo pogrešnu istragu”. On je u nekoliko navrata javno rekao da zna ko je ubio njegovog sina, ali da prvo želi da se to dokaže s pravne strane.

Porodica Memić poziva na proteste 29. juna u Sarajevu: Zaustavimo korumpiranu bandu

Porodica tragično stradalog Dženana Memića najavila je danas kako će se veliki protesti za Dženana, Davora Dragičevića i, kako su kazali, sve ljude koji se bore protiv nepravde, održati u subotu 29. juna u 18 sati.Lokacija protesta danas nije otkrivena, a građani će biti obaviješteni putem Facebook stranice “Pravda za Dženana Memića”.

Sestra ubijenog Sarajlije Arijana Memić pozvala je sve ljude dobre volje da se odazovu protestima i na taj način bore za budućnost svoje braće, sestara i prijatelja.

“Ovo će biti protesti za našeg ubijenog Dženana, za ubijenog Davida Dragičevića, za stradale Selmu i Editu čiji je ubica dobio po sedam i po godina kazne, a saučesnici su oslobođeni odgovornosti, za mladića Hameta koji je podlegao povredama nakon što je pretučen, za Adisa i Davora koji su ubijeni u pucnjavi za koju još niko nije odgovarao, za dječaka Mahira Rakovca koji je izvršio ubistvo nakon što je godinama trpio vršnjačko nasilje i ne zaboravite da je i tu istragu vodila Dalida Burzić i niko nije kažnjen. Ovo su protesti za naše Denisa, Alema, Ivonu, Havu, Haruna, Amara, Jovana, Nikolu i, nažalost, mnoge druge. Pozivamo porodice svih žrtava i sve dobre ljude da nam se pridružite jer ako se bune što međunarodna zajednica vrši pritisak, to znači da nas pozivaju da mi izvršimo pritisak. Barem sam ja tako razumjela riječi Ružice Jukić. Ne bi trebalo da nas ista ta Jukić, desna ruka Milana Tegeltije, poziva na proteste. Pozivam vas da se borimo i stanemo ukraj ovoj korumpiranoj bandi”, kazala je Memić.

Ona je pozvala glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da ispuni obećanje koje je dala porodici Memić, odupre se pritiscima i riješi slučaj ubistva Dženana Memića.

Dženanov otac Muriz Memić pozvao je trojicu sudija Vrhovnog suda FBiH da pritisnu predsjednika Vrhovnog suda Milorada Novkovića.

“Neka dođu ovdje da im saopćim ime ubice, da ih pitam zašto su ukinuli ovu presudu. Pitam se plaše li se ikoga ovi ljudi, ove vrhovne sudije. Nemaju ljudskosti, lažu da vjeruju u Boga. Dženan je ubijen i ovo je jedini slučaj koji je imao tri svjedoka, a da nije razriješen i neće biti razriješen dok se ne pokrene istraga za ubistvo. Saobraćajne nesreće nije bilo. Pitam sve građane BiH, medije, časne sudije i policajce da li bih ja imao potrebe ovo sve raditi da je bila saobraćajna nesreća. Je li ja izgledam toliko nerazuman, a razumna je samo Dalida Burzić? Ona je meni i mom advokatu rekla ‘Dženan je ubijen, ali nije on njega htio ubiti’. Ko Dalida? Dokle ćeš skrivati i lagati. Ovo je naša država koja bi trebala biti pravna. Igrate se s vještačenjima i s našim parama. Vještačite milion puta, ali ovo nije bila saobraćajna nesreća. Dalida Burzić, pošalji svog sina na proteste i otrijezni se. Dženan je ubijen i ti to znaš. Nisam se umorio i neću se umoriti. Nisam popio nijednu tabletu i neću je ni popiti. Ne predajem se i neću stati”, kazao je Memić.

Feraget: Odluka Vrhovnog suda FBiH je pokušaj zataškavanja ubistva Dženana Memića

Advokat porodice Memić Ifet Feraget istakao je kako je odluka Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine o ponovnom suđenju Ljubi i Bekriji Seferoviću pokušaj zataškavanja ubistva Dženana Memića.On je istakao kako su vrhovne sudije ovim postupkom počinile krivično djelo.

“Ako me pitate kako se to dokazuje, to je teško. Sveto pravilo kaže da zakon krši onaj koji postupa suprotno zakonu, a izigrava ga onaj ko poštuje slovo zakona i izigrava njegov smisao. Duh zakona je uvijek važniji od slova zakona. Zakon o krivičnom postupku postoji da se procesuira onaj ko je kriv, a ne da se procesuira onaj ko je nevin. To trebaju znati i Jurko i Dalida Burzić i Zdravko Knežević i svi ostali. Oni to znaju, ali mi živimo u društvu u kojem postoji jedna duga tradicija ovakvih slučajeva. Mogli bimo ispisati knjige o našim pravosudnim skandalima, a slučajevi ubistva Dženana i Davora su dva eklatantna primjera organizovanog kriminala unutar pravosuđa”, kazao je Feraget.

Dodao je kako svi građani imaju obavezu da se ova dva slučaja iznesu do kraja.

“Pravda je spora, ali dostižna. Borit ćemo se sasvim sigurno dok ne dođemo do kraja. Nepravda koju su nam svi naši pravosudni moćnici servirali će biti sahranjena zajedno s njima. Oni će otići, otići ćemo i mi, ali smo dužni raditi na uspostavljanju sistema da nam se ovo ne dešava. Naši zakoni nisu toliko loši, a nisu ni dobri. Međutim, u našoj zemlji ne možete donijeti toliko loš zakon koliko možete izabrati lošeg suca ili tužioca. Problem je u ljudima, a ne u zakonu” rekao je Feraget.

(Global CIR/Agencije) 

Komentiraj