PRVA POSJETA NEKOG JAPANSKOG PREMIJERA U POSLJEDNJIH 40 GODINA! Abe u Teheranu u želji da smanji napetosti između Irana i SAD-a

Japanski premijer Shinzo Abe otputovao je u srijedu u dvodnevni posjet Iranu, u vrijeme rastućih tenzija između Teherana i Washingtona, u želji da ulogom posrednika smanji napetosti između te dvije zemlje.

Abe, prvi japanski premijer koji će posjetiti Iran u zadnjih više od 40 godina, trebao bi se sastati u srijedu s predsjednikom Hasanom Rohanijem a dan nakon toga s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, objavili su japanski mediji.

“Na temelju tradicionalno prijateljskih odnosa Japana i Irana, želio bih razmijeniti iskrena stajališta o tome kako smanjiti napetosti”, rekao je Abe novinarima uoči odlaska iz Tokija.

Abe bi želio biti posrednik, budući da njegova zemlja ima prijateljske odnose s Iranom. “Privlačeći međunarodnu pažnju ovim posjetom, Japan bi želio ispuniti ulogu koliko god možemo u cilju regionalne stabilnosti i mira”, dodao je Abe.

On odlazi u posjet Iranu povodom 90. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Abe je u utorak razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trupom o Iranu, rekao je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na novinarskoj konferenciji.

Tijekom 20-minutnog razgovora, Trump i Abe razmijenili su mišljenja o regionalnoj situaciji, uključivo o Iranu, pojasnio je glasnogovornik.

Tijekom posjeta Tokiju u svibnju, američki predsjednik nije se usprotivio planovima Shinza Abea da se sastane s iranskim čelnicima.

Prošle godine, SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma koji su velike sile sklopile s Iranom 2015.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif polovicom svibnja boravio je u Japanu, te razgovarao s Abeom i svojim japanskim kolegom Tarom Konom.

Zarif je zatražio do Tokija da poduzme korake kako bi se zaštitio nuklearni sporazum.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj