OBEĆAO SLANJE DODATNIH VOJNIKA U POLJSKU: Tramp razmatra uvođenje sankcija zbog “Sjevernog toka dva”

Američki predsjednik Donald Tramp obećao je poljskom predsjedniku Andžeju Dudi da će poslati dodatnih 1.000 vojnika u Poljsku.

Tramp obećao Poljacima da će im poslati vojnike

Tramp je vijest o slanju vojnika objavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dudom neposredno nakon što su dvojica lidera potpisala zajedničku deklaraciju kojom potvrđuju odbrambenu saradnju.

Duda, koji razmatra mogućnost da američku vojnu instalaciju nazove “Fort Tramp”, rekao je da je novi priliv vojnika neophodan. SAD već imaju svoje vojnike u Poljskoj u sklopu sporazuma postignutog 2016. godine. 

Tramp razmatra uvođenje sankcija zbog “Sjevernog toka dva”

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da razmatra mogućnost uvođenja sankcija zbog ruskog projekta gasovoda “Sjeverni tok dva” i upozorio Njemačku da je zbog energenata previše zavisna od Moskve.

– Štitimo Njemačku od Rusije, koja dobija više milijardi dolara od Berlina – rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Analitičari ističu da bi bilo kakve sankcije prema evropskim kompanijama koje učestvuju u projektu izazvale negodovanje država, uključujući Njemačku, Austriju i Francusku.

Projekat “Sjeverni tok dva” za prenos gasa iz Rusije ispod Baltičkog mora ka Njemačkoj udvostručio bi kapacitet postojećeg gasovoda “Sjeverni tok”.

Istočnoevropske, nordijske i zemlje Baltičkog mora smatraju da se gasovodom samo jača zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Međutim, brojni političari i energetske kompanije iz Njemačke podržavaju “Sjeverni tok dva” jer je toj zemlji neophodan stabilan dotok gasa i želi da ukine termoelektrane i nuklearne elektrane.

Projekat “Sjeverni tok dva” predvodi ruski “Gasprom”, a 50 odsto finansija obezbjeđuju njemačke kompanije “Uniper” i “BASF Vinteršal”, anglo-holandska kompanija “Šel”, austrijska “OMV” i francuska “Enži”.

Buran dan za Trampa: Slučajno otkrio pojedinosti sporazuma s Meksikom

Američki predsjednik Donald Tramp slučajno je otkrio pojedinosti sporazuma o imigraciji s Meksikom, kada je u utorak pred novinarima mahao papirom na kojem su se nalazili detalji dogovora.

Prije toga Tramp je odbio novinarima otkriti planove, navodeći da su tajni, prenosi Hina.

Međutim, otkrio ih je mašući potpisanim dogovorom, što su slikali fotografi, uvećali i na taj način otkrili detalje sporazuma.

U sporazumu se navodi plan da se Meksiko proglasi “sigurnom trećom zemljom”, uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova.

Kada bi Meksiko bio sigurna treća zemlja, zahtjevi za azilom procesuirali bi se tamo a ne u Sjedinjenim Američkim Državama.

U dokumentu se također kaže da se Meksiko obavezao preispitati svoje zakone kako bi mogao postati sigurna treća zemlja.

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve za azilom.

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priljev migranata u Sjedinjene Američke Države kako bi izbjegao uvođenje carina.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj