NASTAVLJA SE BLOKADA INSTITUCIJA BiH: Prekinuta hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH, nije usvojen dnevni red

Podijeljenost poslanika o tome treba li se danas razgovarati o stanju u pravosuđu dominirala je raspravom o dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta.

Krišto: Ispuniti određene pretpostavke za rad u Predstavničkom domu

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) ocijenila je se moraju ispuniti određene pretpostavke za rad u tom domu, a to je formiranje izvršne vlasti nakon izbora i stvaranje poslovničkih uslova za rad zakonodavnog tijela u punom kapacitetu. 

Krišto je nakon sjednice Predstavničkog doma PSBiH kazala novinarima da je na inicijativu osam političkih stranaka sazvala hitnu sjednicu, ali je sa žaljenjem konstatirala da nisu usvojili dnevni red. “Odvijanje današnje sjednice na ovakav način je pokazatelj da idemo korak nazad”, poručila je.

Kazala je da su svi odgovorni što izvršna vlast još nije formirana, ali da se treba znati da BiH čine tri konstitutuvna naroda i drugi građani, koji su im na prošlim izborima ukazali povjerenje.

“Svaka politička opcija i poslanik koji je dobio povjerenje građana vrlo dobro zna koji su njegovi programi i ciljevi i mi to moramo uvažavati i poštovati”, istakla je.

Također smatra da će o njihovoj odgovornosti koju su pokazali danas na sjednici odgovarati građanima na narednim izborima.

Košarac: Ne opstruiramo rad Predstavničkog doma PSBiH

Poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) smatra da ta stranka ne opstruira rad tog zakonodavnog tijela, iako niko iz nje nije prisustvovao sjednici. 

“To je notorna neistina. Od prvog dana smo u potpunoj funkciji kako bi spriječili nelegitimno predstavljanje RS-a na državnom nivou”, poručio je.  

Istakao je da su danas održali sjednicu Kluba poslanika SNSD-a o mogućnostima interveniranja kroz amandmansko djelovanje.

“Potpuno je jasno da na današnjoj sjednici nije dostavljen adekvatan materijal i predstavnici institucija nisu bili prisutni”, kazao je Košarac.   

Poslanici SNSD-a nisu prisustvovali sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja je prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda jer nije bilo potrebne entitetske većine iz Republike Srpske.

Osmanović: Predsjedavajuća je u obavezi sazivati sjednice

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imali su namjeru učestvovati u radu današnje sjednice, ali sjednica je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu poslanik SDA Adil Osmanović koji je podsjetio da je ova stranka zatražila i sazivanje redovnih sjednica Doma.

Prema Poslovniku, dodao je, sazivanje sjednica u nadležnosti je predsjedavajuće Borjane Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ BiH) u dogovoru s dva dopredsjedavajuća Denisom Zvizdićem (SDA) i Nebojšom Radmanovićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) ili na ličnu inicijativu.

“Ako predsjedavajuća ne bude sazivala sjednice očigledno je da ćemo imati sve više ovakvih inicijativa za sazivanje hitnih sjednica što nije dobro jer bi Dom trebalo da radi u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom”, dodao je Osmanović.

Politikantstvom je nazvao izjave da se ne želi raditi u Predstavničkom domu jer nije došlo do formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, te Osmanović kaže da za Krišto to ne smije biti nikakav argument za nesazivanje sjednica.

“Predsjedavajuća je u obavezi da saziva sjednice da bi se vidjelo koji su to poslanici i političke stranke koje opstruiraju rad Doma”, zaključio je Osmanović.

Magazinović: Očekujem nastavak sjednice Predstavničkog doma sljedeće sedmice

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šaša Magazinović (SDP) smatra da će prekinuta sjednica tog doma biti nastavljena te da očekuje da će predsjedavajuća Borjana Krišto u skladu sa poslovnikom ubrzo sazvati nastavak te sjednice.

Dešavanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Magazinović je okarakterisao kao presedan, jer je stava da se dnevni red smatra usvojenim ako nisu usvojene njegove izmjene.

“Očekujem da će nastavak sjednice biti sazvan naredne sedmice kako bi nakon godinu dala dobili odgovor o utrošku sredstava za migrantsku krizu i druga otvorena pitanja”, poručio je.

Smatra da će u narednom periodu biti povećan broj inicijativa poslanika za vanredne sjednice kako bi se ‘oživio’ rad tog doma.

“Nije nemoguće da će se u narednom periodu pokušati formirati druga parlamentarna većina kao odgovor na nastalu krizu”, podcrtao je.

Također je ocijenio da su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) na ‘stidljiv’ način podržali Hrvatsku demokratsku zajednicu u namjeri da se tačka dnevnog reda o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama skine sa dnevnog reda, jer nisu imali adekvatan materijal za raspravu.

“Ako godišnji izvještaj godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu neadekvatan materijal za sjednicu, to više govori o onima koji su tražili skidanje tačke dnevnog reda”, zaključio je Magazinović.

Podijeljenost poslanika o tome treba li se danas razgovarati o stanju u pravosuđu dominirala je raspravom o dnevnom redu hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon rasprave dnevni red sjednice nije usvojen jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske te je sjednica prekinuta.

Na dnevnom redu bila je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za prošlu godinu. Tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Naime, na dnevnom redu bila je aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, a kao materijal predložen je Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za prošlu godinu, a tu instituciju potresa afera u kojoj se prvi čovjek Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Ovakav materijal bio je sporan poslaniku Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudinu Mehmedoviću koji je upozorio da do sada niti jedan izvještaj ove nezavisne institucije nije dobio podršku poslanika te smatra da su članovi te institucije trebali do sada nešto uraditi u tom smislu.

Upozorio je i na činjenicu da predsjednik Milan Tegeltija ne prisustvuje sjednici, s tim se složio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, ali uz objašnjenje da upravo činjenica što Tegeltije nema postoji potreba da se o ovome govori.

Mehmedoviću je odgovorio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović koji je kazao da ovakav materijal za sjednicu nije dostavljen od Vijeća ministara BiH ili Predsjedništva BiH nego su poslanici pronašli izvještaj na web stranici, ali to ne sprječava druge poslanike da prilože svoj materijal.

Skidanje te tačke s dnevnog reda odmah na početku sjednice zatražio je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović koji je uz konstataciju da postoje problemi u pravosuđu, nemoguće o tome danas razgovarati jer nema onih koji će odgovoriti na ta pitanja dodajući da ovo nije način da se o tome raspravlja.

Poslanik SDA Adil Osmanović ocijenio je da predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) treba sazivati sjednice tog doma jer su politakanstve izjave onih koji ne dolaze na sjednicu, zato je pozvao da se sjednice sazovu pa da se vidi ko vrši opstrukciju te da se vidi ima li taj dom kapacitet da radi.

Napomenuo je da ne postoje realni razlozi za ne sazivanje sjednice, ali Krišto je potom pojasnila da sjednice saziva Kolegij, a ne ona sama napominjući da je potrebno da se ispune pretpostavke za sazivanje sjednice, no da to nije tako precizirano Poslovnikom o radu Krišto je upozorio Arnaut.

Na dnevnom redu uz stanje u pravosuđu bilo je i pitanje migracija u BiH te je poslanik SDS-a Dragan Mektić naglasio da su te dvije teme životna pitanja građana o kojima dužnosnici trebaju razmatrati, dodajući da ukoliko se ne sazivaju sjednice onda dužnosnici ne osjećaju nikakvu obavezu prema građanima.

“Za to vrijeme koristimo sve privilegije koje imamo. Ne ulazim u raspravu ko saziva sjednicu ili ne, ali spomenuli ste neke pretpostavke pitam vas ko ih treba ispuniti vi (Kolegij) ili mi (poslanici). Ako te pretpostavke ne može ispuniti onda trebate odstupiti od tih funkcija”, pozvao je Mektić.

Da će ta tačka kontaminirati narednu o migracijama, ocijenio je poslanik HDZ-a Predrag Kožul tvrdeći da su svi prisutni poslanici opredijeljeni razgovarati o pitanju povećanog priliva migranata u BiH, a pravosuđe je preozbiljan tema da se o njemu raspravlja na hitnoj sjednici.

Međutim, nakon rasprave glasalo se o ovako predloženom dnevnom redu hitne sjednice koji je sadržavao samo dvije tačke, ali nije bilo dovoljanog broja glasova, te je sjednica prekinuta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj