ISTRAŽIVANJA PLINA U PANONSKOM BAZENU! Kanađani počinju bušiti u Hrvatskoj, prvi rezultati očekuju se već za mjesec dana!

Kanadska kompanija Vermilion započinje bušenja na lokaciji Cerić-1 na području Vukovarsko-srijemske županije, a uz tu lokaciju uskoro kreće i u izradu bušotine Berak-1, dok bi se prvi rezultati o postojanju ugljikovodika mogli znati već za mjesec dana, izvijestili su jučer iz hrvatske Agencije za ugljikovodike.

, Image: 12026929, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Bušenja su rezultat dvogodišnjih istraživanja i snimanja, a obje bušotine dio su Vermilionova radnog programa na koji se prije tri godine obvezao ugovorom o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s hrvatskom Vladom. Vermilion je tada dobio dozvole za istraživanje na četiri istražna polja te se, između ostalog, obvezao da će potencijalno neodrađene radove isplatiti Hrvatskoj u visini procijenjenih troškova.

“Dodjelom dozvola 2016. godine osigurana su nova ulaganja u istraživanje i eksploataciju. U slučaju novih otkrića, značajno će se zaustaviti trend pada plinskih rezervi koji u budućnosti može dovesti Hrvatsku do potpune ovisnosti o uvozu plina”, navodi se u priopćenju Agencije za ugljikovodike.

Pokažu li se istražne bušotine kao komercijalno isplative, dio naknada od pridobivenih količina ići će lokalnoj zajednici tijekom cijelog ugovornog razdoblja eksploatacije.

Naime, lokalnoj samoupravi pripada naknada za zauzetost površine koja iznosi 400 kuna po četvornom kilometru zauzete površine.

Od potpisivanja ugovora u lipnju 2016. godine do danas, uključujući i naknadu za 2019. godinu, lokalnim zajednicama uplaćeno je malo više od 17 milijuna kuna, kažu u Agenciji.

Osim postojećih pet istražnih polja, u tijeku je natječaj za novih šest istražnih blokova na području Panonskog bazena, koji se zatvara 28. lipnja

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj