NAJVAŽNIJA NAFTNA ARTERIJA SVIJETA! I Velika Britanija okrivila Iran za napad na tankere!

Velika Britanija u petak je okrivila Iran i Revolucionarnu gardu te države za napade na tankere u Omanskom zaljevu, navodeći kako nijedna druga država ne može biti odgovorna za to.

Šef britanske diplomatije Jeremy Hunt osudio je napade, ističući kako oni krše međunarodne norme i pozvao Iran da obustavi sve oblike destabilizirajući aktivnosti, prenosi agencija Reuters.

“Ovi posljednji napadi nadovezuju se na ranije destabilizirajuće ponašanje Irana i predstavljaju ozbiljnu opasnost po regiju”, kazao je Hunt.

Američka vojska objavila je ranije u petak videosnimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zaljevu.

Posada vidjela ‘leteće objekte’

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvršćena za jednu stranu japanskog broda, prije nego što je uklonjena.

Mornari tankera “Kokuka Courageous”, jednog od brodova napadnutih u četvrtak u Omanskom zaljevu, vidjeli su “leteće objekte” neposredno prije napada, što može značiti da brod nisu oštetile mine, saopćila je japanska kompanija koja posjeduje napadnute brodove.

Ta priča daje drugačiju verziju od one koju je iznijela američka vojska.

Najvažnija naftna arterija na svijetu

Slijede informacije o tjesnacu:

Gdje je?

– Moreuz je između Omana i Irana.

– Povezuje Zaljev, koji je sjeverno, i Omanski zaljev južno, s Arapskim morem u nastavku.

– Na najužem dijelu širok je 33 kilometra, a prolaz za brodove širok je samo tri kilometra.

– Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija pokušavali su naći alternativne pravce kako bi izbjegli tjesnac, uključujući gradnju više naftovoda.

Zašto je važan?

– Gotovo petina svjetske nafte prolazi kroz njega, prosječno 17,4 miliona barela dnevno.

– Članice OPEC-a Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak većinu svoje nafte izvoze kroz tjesnac.

– Katar, najveći izvornik ukapljenog plina na svijetu, izvozi kroz moreuz gotovo sav plin.

Političke napetosti

– Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Iranu kako bi mu onemogućile izvoz nafte.

– Iran je zaprijetio da će omesti brodski saobraćaj kroz Hormuski moreuz ako SAD pokuša oslabiti njegovu ekonomiju.

– Američka Peta flota, smještena u Bahreinu, štiti komercijalni brodski promet u tom području.

Glavni incidenti

– Tokom iračko-iranskog rata od 1980. do 1988. dvije strane pokušale su jedna drugoj omesti izvoz nafte, što je ostalo upamćeno kao “tankerski rat”.

– U julu 1988. američki ratni brod Vincennes oborio je iranski putnički avion, pri čemu je poginulo svih 290 putnika i članova posade. SAD je tvrdio da je riječ o nesretnom slučaju, a Teheran da je to bio namjerni napad.

– Početkom 2008. Washington je objavio da su iranski brodovi prijetili američkim ratnim brodovima u moreuzu.

– U julu 2010. japanski tanker M Star napali su u moreuzu pripadnici oružane grupe Brigade “Abdulah Azama”, povezane s Al-Kaidom.

– U januaru 2012. Iran je zaprijetio da će blokirati tjesnac, kao odgovor na američke i evropske sankcije njegovoj naftnoj industriji, usmjerene ka tome da zaustave iranski nuklearni program.

– U maju 2015. iranski brodovi zauzeli su kontejnerski brod u moreuzu i otvorili vatru na tanker koji je plovio pod zastavom Singapura, koji je, po tvrdnjama Teherana, oštetio iransku naftnu platformu.

– U julu 2018. iranski predsjednik Hassan Rouhani dao je naslutiti da bi Iran mogao omesti transport nafte kroz tjesnac, kao odgovor na prijetnju SAD-a da će izvoz iranske nafte svesti na nulu.

– U maju 2019. četiri broda, uključujući dva saudijska naftna tankera, napadnuta su uz obale UAE-a blizu Fujairaha, odmah uz tjesnac.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj