Rukometaši BiH imaju još jednu šansu za Euro 2020.

Pred rukometnim reprezentativcima Bosne i Hercegovine i svim ljubiteljima rukometa u našoj zemlji večeras je 60 minuta velikog iščekivanja. Naši najbolji rukometaši igraju protiv Češke u meču 6. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Rukometaši BiH imaju još jednu šansu za Euro 2020.

Baš kao i pred meč 5. kola protiv Bjelorusije u Tuzli prije tri dana, kada smo izgubili sa 25:31, naš tim remi ili pobjeda vodi direktno na Euro. A čak i ako upišemo poraz, imamo šansu da se plasiramo na Euro. No, u slučaju poraza treba da nam se “poklopi” još rezultata u ostalim grupama.

U trenutnom poretku četiri najbolje trećeplasirane ekipe, BiH je na prvom mjestu, ali naravno, moraju se sačekati ostali rezultati, jer naš ima teško gostovanje, a ostali timovi imaju šanse da pobjedama u večerašnjim mečevima osvoje više bodova od bh. tima. Podsjećamo, rezultati protiv najlošije plasiranih timova u grupi se brišu.

Krenimo redom, ako Poljska u grupi pobijedi Izrael na domaćem terenu, bit će druga, a Izrael treći, te će imati jako lošu gol-razliku i dva boda.

U grupi 2, ako Srbija ne pobijedi Švicarsku sa više od pet golova, bit će treća sa tri boda i sigurno ide na Euro, pa ovu grupu i ne gledamo. U grupi 3, najvažnije nam je da Island pobijedi Tursku, a Makedonija Grčku, te Turci i Grci neće imati svoje šanse za Euro. U grupi 4, ukoliko bi Latvija “otkinula” barem bod Holandiji, i ova selekcija bi ostala bez šansi za poredak trećeplasiranih.

Da bi iz grupe 6 Rumunija bila među najboljim trećeplasiranim timovima, mora prirediti senzaciju i pobijediti Francusku u gostima, a Litvanija će biti treća ako pobijedi Portugal u gostima i ako Rumunija izgubi od Francuza. Iz grupe 7, Italija može biti među najboljim trećeplasiranim timovima, ali mora pobijediti Mađarsku u gostima, što će biti jako teško.

I na kraju, grupa 8 je slična onoj grupi 2, gdje je Srbija, te ukoliko Crna Gora i Ukrajina odigraju neriješeno, obje selekcije sigurno idu na Euro.

Najlakše bi za nas bilo da pobijedimo Češku ili odigramo neriješeno, pa ne bismo čekali rasplete u ostalim grupama, ali igra protiv Bjelorusije nije bila dovoljno dobra da bismo se mogli nadati dobrom rezultatu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj