NA KORZICI POLICAJCI ‘HAPSE’ MAČKE! Smatramo da se radi o prirodnoj divljoj rasi, koja je ‘izbjegla’ zvanične zapisnike!

Divlja mačka, odavno dio korzikanske mitologije, je stvarna. Na otoku pastiri pričaju kako mačke trgaju bradavice ovcama i kozama. Nazivaju ih “ghjattu-volpe”, odnosno mačke-lisice. Velike, sive ili žute, pune ćelije policijskih stanica “Otoka ljepote”, neprestano mjaučući.

U šumi Asco, agenti Nacionalnog ureda za lov i divlju faunu, pokazuju novinarima ovu vrstu mačijeg roda :

-Smatramo da se radi o prirodnoj divljoj rasi, odavno poznatoj koja je izbjegla zvanične zapisnike. Veoma su diskretne i posjeduju posebne noćne navike.

Piše: Džana Mujadžić

U šumama Visoke Corsice, na teritoriji od 25.000 hektara, “daleko od ljudske prisutnosti”, skrivene od prirodnog predatora, “kraljevskog orla” žive mačke-lisice. Policija i  agenti za lov identificirali su 16  i sve ih “uhapsili”. Neke su puštene nakon pregleda, dok druge spavaju u ‘zatvoru’.

Mačka predivnog krzna neupućenima naliči na obicnu. Međutim, otkrivene su posebnosti i zaključeno je da su duge oko 90 cm, uši su im neobicno široke, a brkovi gusti i kratki. Zadnje noge su tamnije. Trbuh crvenkast i pokriven kao i cijelo tijelo, kvalitetnim krznom što ih štiti od krpelja, muha ili ušiju. Rep dug i u obliku prstena, a unutrašnje sape tamne i zebraste.

Istrazivački program je obrađen i započet 2008. Godine, a “zamke za krzno” su mogućile  četiri ljeta kasnije odrediti njihov genom, koji je različit od starokontinentalnih divljih mački. Bliže su afričkim, šumskim rodjacima Félis silvestris lybice, ali osobni identitet im nije utvrđen. Uhvaćene mačke su dobile ogrlice koje će nositi godinu dana i biti praćene.

Porijeklom sa Srednjeg istoka

Iako se ništa ne zna o njihovoj reprodukciji i ishrani, stručnjaci smatraju da su stigle u danasnju Europu  za vrijeme druge ljudske kolonije, prije 6500 godina prije naše ere. Ako se hipoteza prihvati, mačke su porijeklom sa Srednjeg istoka.

Korzikanska policija se angažovala da macke-lisice dobiju zvanični status.

-Stanovnici su nas, najprije, smatrali ludim, ali nakon naših napora da proučimo i analiziramo mačke, građani su začuđeni. Ranije je mačka-lisica bila mit, a dans je stvarnost – ističu korzikanski čuvari reda.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj