NE ŽELE ZAVISITI OD SAD-a: Francuska, Njemačka i Španija razvijaju novi evropski borbeni avion

Francuska, Njemačka i Španija su se danas dogovorile da razviju evropski borbeni avion nove generacije i sistem za vazdušnu borbu. Borbene avione koji treba da zamijene “rafale” i “eurofightere” proizvodit će kompanije Dassault aviation i Airbus.

Francuska, Njemačka i Španija razvijaju novi evropski borbeni avion

Pojačavajući napore da smanje zavisnost od SAD, ministri odbrane tri zemlje potpisali su na Pariškom sajmu vazduhoplovstva u Le Bourget-u sporazum kojim preciziraju kako će sarađivati na tom projektu.

Projekat je u skladu s ambicijom predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da poveća saradnju evropskih zemalja, dok administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pokazuje sve veću nespremnost da vojno podrži Evropu.

Makron je prisustvovao potpisivanju sporazuma na aerodromu Le Bourget blizu Pariza.

Ne očekuje se da budući sistem za vazdušnu borbu bude operacionalan prije 2040. godine. Tehnički zahtjevi za taj sistem koji će obuhvatiti bespilotne letjelice biće precizirani do 2027. godine, a faza razvoja treba da počne do 2030. godine.

Program su 2017. godine pokrenuli Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Vlasti nisu saopštile kolika je vrijednost projekta, a agencija dpa procjenjuje da bi mogao da košta 100 milijardi eura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj